fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Kultura

Film “Kijevsko – Pečerska lavra” u zaječarskoj “Gostoprimnici”

U zaječarskoj “Gostoprimnici” će večeras, 12. decembra biti prikazan dokumentarni film “Kijevsko pečerska lavra”. Film je pobedio na 3. Festivalu dokumentarno – duhovnog filma.

Ukrajinsko ostvarenje “Kijevsko – Pečerska lavra” najbolji je film 3. Filmskog festivala duhovnog dokumentarnog filma održanog ove godine početkom septembra u Zaječaru.

Kijevsko-pečerska lavra je jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse. To je najstarije pravoslavno svetilište istočnih Slovena. Manastir je sagrađen za vreme Kijevske Rusije na mestu gdje je 1015. godine bio manastir u pećini. Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u današnjoj Ukrajini. Manastir “na pečerah” označava manastir u pećini, a reč lavra označava manastir višeg značenja koji je namenjem samo muškim monasima-vernicima. Lavra je na listi UNESKO i smatra se jednim od sedam čuda Ukrajine.

Prema ruskoj hronici iz 11. veka, manastir je osnovao 1051. sveti Antonije Pečerski, kijevski Rus, rodom iz Ljubeča, koji je živeo za vreme vladara Jaroslava Mudrog. Saosnivač je bio i njegov učenik Teodosije Pečerski iz Kurska. Manastir je podigao na mestu pečerske lavre koju je napravio asketa Ilarion Kijevski, iz sela Berestova, koji tamo boravi do 1051., nakon čega postaje kijevski mitropolit. Pečerska lavra je bila napuštena do dolaska Antonija Pečerskog iz Svete gore koji se vratio u Kijevsku Rusiju kao misionar.

Pećina ima pogled na Dnjepar. Kijevski knez Izjaslav I je ceo rejon pećine podario monasima svetog Antonija Pečerskog.

Filmu dodeljena za izuzetan autorski, ali i dokumentaristički pristup istoriji monaštva Kijevsko-pečerske lavre na tragu svetogorske tradicije.

Prikazivanje ovog filma organizuje Duhovno-misionarski kulturni centar Eparhije timočke u “Gostoprimnici”. Početak je zakazan za 19 sati.

Dodaj komentar