Izdvajamo Kultura

Festival hrišćanske kulture u Zaječaru od 9. do 13. septembra

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Festival hrišćanske kulture u Zaječaru ove godine biće realizovan u nešto skromnijem obimu od 9. do 13. septembra 2020. godine.

Zbog pandemije virusa SARS-КOV-2 i mera prevencije proglašenih tim povodom sva predavanja, koncerti, prikazivanje filmova i predstavljanja knjiga biće održani – na otvorenom.

Na dan savršavanja sveštenog spomena na Usekovanje časne glave Svetog Jovana Preteče, kako je planirano, na temeljima drevne bazilike na arheološkom nalazištu Feliks Romulijana, biće služena sveta arhijerejska Liturgija kojom će predstojati Njagovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion.

O Festivalu hrišćanske kulture

Festival hrišćanske kulture je manifestacija koja promoviše duhovne, kulturne i umetničke vrednosti. Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara. U sklopu ovog Festivala održava se i Međunarodni filmski festival duhovno-dokumentarnog filma. Prema ustaljenoj tradiciji od 2016. godine, Festival se održava početkom jeseni u Zaječaru.

Vladika Ilarion o Festivalu hrišćanske kulture

„Činjenicu da sam po volji Božjoj izabran da budem prorok u postojbini svojoj i u rodu svome, iskoristio sam za dalju nadogradnju nekih stvari i ideja svojih prethodnika na episkopskoj katedri, a sa druge strane, imajući iskustvo zajedničkog života u manastirskom opštežiću i sagledavajući neizmeran značaj harmonije, najveći deo svog pregalaštva usmerio sam na formiranje i unapređenje dobrih zajednica sveštenika, brinući najpre za dobro crkve i vernog naroda, a onda i za potrebe sveštenika pojedinačno, kao porodičnih ljudi, usklađujući potrebe i obaveze ovakvih bratstava pri hramovima.

Кao jedan od plodova zajedničkog rada, gotovo svakodnevne međusobne komunikacije i razmene mišljenja i ideja, pojavio se i Festival hrišćanske kulture. Svi sveštenici iz Zaječara u većoj ili manjoj meri učestvuju u organizaciji istog, a veliki broj sveštenika iz Eparhije redovno prati događaje na Festivalu. Svi smo na neki način bili pozitivno iznenađeni kako se Festival, koji je započeo skromnom idejom, razvio u jednu zaista reprezentativnu manifestaciju u gradu Zaječaru, koja po svome značaju prevazilazi ne samo okvire grada, već i Timočke eparhije.

U cilju dopiranja do što većeg broja ljudi, u okviru Festivala hrišćanske kulture održava se i Festival duhovnog dokumentarnog filma. Trudimo se da ova, najpre duhovna manifestacija, a zatim i kulturna animira i poveže, a zatim i crkvi privede što veći broj ljudi, naročito mladih, kod kojih je veoma prepoznatljivo traganje za istinom i smislom postojanja i života“, rekao je Episkop timočki g. Ilarion u intervjuu na talasima Radio Svetigore.

Program 5. Festivala hrišćanske kulture:

FOTO: eparhija-timocka.org

Izvor: eparhija-timocka.org

1 komentar

Dodaj komentar