fbpx
Kultura

U Zaječaru danas počinje 3. Festival Hrišćanske kulture koji će trajati do 6. oktobra

Eparhija timočka i Grad Zaječar biće domaćini trećeg Festivala hrišćanske kulture koji će u gradu na Timoku biti održan od 20. septembra do 6. oktobra 2018. godine.

Festivalski dani započeće danas praznovanjem Rođenja Presvete Bogorodice, slave Sabornog hrama i grada Zaječara, prazničnom večernjom službom od 17 časova, svečanom litijom ulicama grada sat kasnije od 18 sati i predavanjem Episkopa g. Atanasija Jevtića od 19 sati.

Sutradan 21. septembra, Njihova Preosveštenstva umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije i Episkop timočki g. Ilarion služiće svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu u 8 sati i 30 minuta.

Pomenutog dana, nakon liturgijskog sabranja, u Narodnom muzeju u Zaječaru biće otvorena izložba o Mitropolitu Mihailu Jovanoviću, a u popodnevnim časovima, na zaječarskom skveru, slavski dan biće upotpunjen nizom kulturnih manifestacija.

“ I ove godine, festivalski dani biće bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima. Pored eminentnih predavača, koncerata i promocija novih knjiga savremenih autora, održaće se i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma 28, 29, i 30. septembra, koji će pored publike pratiti i internacionalni žiri.

U programskoj ponudi izdvaja se i festivalski dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečja nedelja, kao i nastupi kulturno – umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

Kvalitetan i raznovrstan program je poziv svima da posete Eparhiju timočku i tako budu deo Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru“, ističu organizatori.

Festival hrišćanske kulture i ove godine se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i grada Zaječara.

Dodaj komentar