fbpx
Društvo

Evropska pravila zatvaraju kokošinjce

Foto: Pixabay

Oko 25 odsto najvećih živinarskih farmi u Srbiji moglo bi trenutno da se prilagodi evropskim propisima, dok će one male, ukoliko živinari ne usklade kaveze u kojima drže koke nosilje sa standardima EU, mogle biti zatvorene od januara sledeće godine, objavili su mediji.

Dok se mi prilagođavamo ovim novim standardima i kavezima, svetski trend postaje da koke ne budu zatvorene i da slobodno šetaju, da imaju svoju intimu i mašu krilima, istakao je Rade Škorić, direktor “Zajednice živinara”.

Takozvani “obogaćeni” kavezi nalaze se u Pravilniku o uslovima i prostoru za držanje, koji je donet još 2010, ali je njegova primena odložena za kraj ove godine, kako bi se farme prilagodile novim uslovima, objašnjava, za “Novosti”, Rade Škorić, direktor “Zajednice živinara”.

” U Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja i toliko isto otprilike kokošaka u domaćinstvima, koje žive u nekontrolisanim uslovima. EU je promenila pravilnike, kada je počelo da se vodi računa o dobrobitima životinja, u periodu od 1999. do 2012. godine. Srbija je 2010. godine, kada je donela Pravilnik, ostavila prizvođačima prostor od godinu i po, da se prilagodi novim uslovima. To je trebalo da se dogodi početkom 2012. godine, ali niko nije bio spreman, pa je odloženo do decembra 2020. godine. Da bi se sve živinarske farme prilagodile novim uslovima potrebno je između 50 i 60 miliona evra”, istakao je Škorić.

Prema Škorićevim rečima, naša jaja ne mogu da se izvoze u EU, jer država nije uradila monitoring na salmonelu, ali i zbog neusklađenih standarda držanja koka nosilja. Mnoge farme rade na ivici egzistencije, naročito zbog niske cene jaja. Ukoliko se ne odloži primena ovog Pravilnika, jaja ćemo morati da uvozimo, jer je sigurno da svi koji to ne budu mogli da ispune, od januara ili februara sledeće godine više neće moći da posluju.

Pravilnik o držanju koka predviđa veći prostor za kokoške. Jedna koka više neće moći da bude na 550 centimetara kvadratnog prostora, već na 750.

“Visina će najmanje morati da bude 20 centimetara iznad koke, kako bi mogla da širi krila i više da se kreće . Obavezno mora da ima gnezdo, da ne nosi jaja na vidnom mestu, već da može da se osami, kako bi imala sve elemente iz života u prirodi. U kavezu će morati da budu drvene gredice, na kojima će koke da budu, kako ne bi samo stajale na goloj žici. Moraće da postoji “čeprkalište”, gde će moći da kljuca, deo gde da oštri kljun, ali i veći prostor za hranu i pijenje vode”, objašnjava direktor “Zajednice živinara”.

U Srbiji je registrovano 900 živinarskih farmi samo za proizvodnju jaja. Tu se nalazi četiri miliona koka. Od tog broja, polovina kokošaka nalazi se kod 15 velikih kompanija. Srbija sada izveze između 45 i 50 miliona jaja u Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Dodaj komentar