Kultura

Drugog dana festivala predstava „Mrešćenje šarana“ zadivila publiku

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
pozorište
foto: radiomagnum.rs

DRUGE VEČERI NA DANIMA „ZORANA RADMILOVIĆA“ KOMAD ALEKSANDRA POPOVIĆA „MREŠĆENJE ŠARANA-ZORANOV BRK DOBILA ANJA ILIĆ- INSCENACIJA POPOVIĆEVOG TEKSTA U IZVOĐENJU ANSAMBLA NARODNOG POZORIŠTA REPUBLIKE SRPSKE IZ BANJA LUKE NAGRAĐENA DUGOTRAJNIM APLUZOM- „VELIKA MI JE ČAST ŠTO SAM DOBILA ZORANOV BRK. SVAKOM GLUMCU JE VELIKA ČAST DA DOBIJE OVO PRIZNANJE I OVU NAGRADU. BAŠ SAM NEKAKO SREĆNA“ IZJAVILA NAKON DODELE ANJA ILIĆ

Druge večeri Dana „Zorana Radmilovića“ festivalska publika videla je komad jednod od najznajačnijih i najboljih savremenih dramskih pisaca kod nas. Publika, u toku samog komada pomalo stegnuta i bez reakcija, videla je „Mrešćenje šarana“ kroz prizmu Egona Savina, na kraju je dugotrajnim apluzom pozdravila glumce. Insecancija Popovićevog teksta govori, kako je rekao i laureat Zoranovog brka Anja Ilić posle predstave, da je ovaj pisac savremen i uvek aktuelan što zavisi od čitanja njegovih drama. U celoj paleti dobrih tumačenja odlučeno je da Zoranov brk ipak ponese Anja Ilić. Reklo bi se više nego zasluženo za snažno i sugestivno tumačenje Mice.
Anja Ilić: „Kada mi je Egon dodellio ovu ulogu bila sam veoma skeptična i imala sam veliki izazov pred sobom. Ali sam nekako zajedno sa njim uspela da se izborim i da je zavolim i da uživam igrajući je. Kada sam pročitala komad ništa mi nije bilo jasno, zbog vremenske distance, što je za mene bilo daleko i neshvatljivo da su se ti ljudi tako fanatično hvatali za tu politiku i ideologuju i njenu smenu. Svi su u tome opsjednuti. Nisam sebi mogla to da približim. Međutim, Egon je pre svega dobrim glumačkim indikacijama i zahvaljujući celom ansamblu napravili smo dobru predstavu. Drago mi je da sam deo nje.

Govoreći o publici i nagradi, koju je dobila Anja je rekla da je publika bila malo „tvrđa“, a da je samom nagradom bila iznenađena: „Velika mi je čast što sam dobila Zoranov brk. Svakom glumcu je velika čast da dobije ovo priznanje i ovu nagradu. Baš sam nekako srećna. Ne postoji glumac sa naših prostora,koji ne poznaje Zoranov rad, koji je zaista impresivan. On je toliko veliki glumac da se ne treba truditi dostići ga nego tražiti neki svoj pečat. Iako svi mi želimo da dostignemo taj nivo vitruoznosti koju je on posedovao.“

Ovo je inače peto gostovanje banjalučkog pozorišta na Danima. Pozorišna publika za 24 godine postojanja Dana videla je komade: Pigmalion, Porodične priče, Laža i paralaža i Gospođa ministarka. Kako je najavljeno u direkciji festivala saradnja sa teatrima u okruženju biće nastavlejna i u godinama, koje su pred nama.

Treće večeri na festivalu na programu je ponovo komad Aleksandra Popovića, ovaj put radi se o ansamblu Narodnog pozorišta iz Beograda, koji igra „Belu kafu“ u režiji Milana Neškovića.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar