fbpx

Drugo veče „Antika festa“ obeležili promocija knjige i predstava „Opsada i pad Кonstantinopolja“

Preporuka:

Učestvujte u sprovođenju antikorupcijskog plana

Javni konkurs za izbor članova radnog tela za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara raspisan je danas, 13....

Potpisani ugovori o dodeli podsticaja za stočarstvo

U Gradskoj upravi, 38 stočara iz zaječarskih sela potpisali su ugovore za podsticajna sredstva u iznosu od 4,1 miliona...

Danas umereno oblačno, uveče kiša

Danas će u toku dana biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima, osim u Timočkoj Krajini, gde će biti tmurno,...
- Reklama -

U okviru „Antika festa“, na kasnoantičkom lokalitetu „Feliks Romulijana“ priređena promocija knjige „Car i Galilejac“. Takođe, izvedena je scensko-muzička predstava „Opsada i pad Кonstantinopolja“.

Prvi deo programa bio je rezervisan za promociju knjige „Car i Galilejac“. U pitanju je predstavljanje prvog izdanja ove drame Henrika Ibzena u Srbiji.

FOTO: zajecaronline.com

Prvo izdanje posvećeno je rimskom caru Julijanu Apostati (Otpadniku), koji je želeo da hriščanstvo, koje je u vreme njegove vladavine bilo zvanična religija, zameni povratkom paganskim bogovima, kako bi sprečio opadanje rimskog carstva. Ovaj rimski car bio je veoma obrazovan pa je poznat i kao Julijan Filozof.

FOTO: zajecaronline.com

O ovoj manje poznatoj drami, koju je Ibzen smatrao svojim najboljim delom govorili su: Spasoje Ž. Milovanović – dramaturg, Nebojša Bradić – reditelj i Bora Babić – predstavnik izdavača Akademske knjige iz Novog Sada. Delove iz drame govorili su glumci Ivan Zarić i Vlado Кerošević.

FOTO: zajecaronline.com

U nastavku programa izvedena je scensko-muzička predstava „Opsada i pad Кonstantinopolja“, po tekstu Mihajla Кritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u odličnom izvođenju glumca Tihomira Stanića i Gradskog pevačkog društva “Stevan Mokranjac”.

Tihomir Stanić, glumac; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Poslednjeg dana „Antika festa“ u 18 sati biće održana promocija knjige „Metaarheologija“, Staše Babić, u izdanju Clia. Učestvuju: prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević – arheolog, i Zoran Hamović – glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Clio“.

Od 19.30 sati publika će moći da pogleda predstavu „Odiseja“ po tekstu Homera, u adaptaciji i režiji Vlade Кeroševića, u izvođenju studentata Akademije umjetnosti iz Tuzle.

I danas je obezbeđen besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17 i u 18 sati ispred Amana.

Organizatori „Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i „Dunav fest” u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Novi kviz za srednjoškolce u Tehničkoj školi

U cilju druženja i takmičenja u opštem znanju, biće organizovan još jedan kviz u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru. Kao pandan Pub Quizu, već nekoliko...

Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja u RPK Zaječar

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga biće održan "start up program" povodom podsticaja razvoja preduzetništva. Program ima za cilј da podstakne samozapošlјavanje...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: