Društvo Politika

Dragana Rašić: Vratiti moć u ruke građana

Moć mora da se vrati u ruke građana, da se vrati funkcija mesnim zajednicama, kao i da naš grad mora postati mesto po meri porodice, istakla je Dragana Rašić na konferenciji za novinare platforme „Možemo bolje“

Rašić je istakla da mesne zajednice moraju biti najneposrednije uključene u komunikaciju između građanstva i vlasti, a da se odlučivanje mora prepustiti građanima i na taj način vratiti moć u njihove ruke.

„Mesne zajednice danas postoje, a ne znamo čemu služe. One moraju da preuzmu svoju apsolutnu funkciju i da deo novca od poreza na imovinu ide direktno njima kako bi mogle da zajedno, donoseći odluke sa građanstvom i taj novac usmere na rešavanje gorućih problema na teritorijama tih mesnih zajednica“, rekla je Rašić.

Ona se osvrnula i na deo programa ove Platforme koji je usmeren na kreiranje uslova da Zaječar postane grad po meri porodice.

„Smatramo da se mnogo pažnje mora obratiti na predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce. Jako je bitno da podstičemo rast i razvoj dece jer živimo u vremenima kada su deca prikovana za kompjutere i tablete. Podsticanjem programa i uvođenjem sporta za sve treba promovisati bavljenje fizičkom aktivnošću, a ne apriori samo takmičenje. Suština je da se ne sme ponoviti upumpavanje novca iz gradskog budžeta u samo jedan sport, već se sredstva moraju raspoređivati prema potrebama same dece i omogućiti im normalan rast i razvoj“, ističe Rašić.

Ona je navela da je jedan od predloga i uvođenje poligona za razvoj motoričke sposobnosti u dvorištima osnovnih škola.

„Svedoci smo da u dvorištima škola uglavnom imamo samo „goli beton“, a na ovaj način bismo olakšali rad nastavnika i deci ponudili mogućnost za zdraviju budućnost“, objašnjava Rašić.

Deo programa Platforme „Možemo bolje“ odnosi se na besplatne udžbenike za školarce.

„Naša ideja je da krenemo sa nabavkom besplatnih udžbenika od prvog razreda, a onda sukcesivno, shodno mogućnostima uvodimo razred po razred dok ne pokrijemo celu osnovnu školu. Imamo situaciju gde se tvrdi da je osnovna škola besplatna, a znamo i sami da su knjige i priprema školaraca svakog septembra za novu školsku godinu veliki udarac na budžete roditelja. Na ovaj način, doprineli bismo bužetima samih porodica i pokazali brigu o njima“, kaže Rašić.

Što se srednjih škola tiče, Rašić je istakla da u saradnji sa nevladinim organizacijama, putem projekata treba ponuditi srednjoškolcima ono što su njihova interesovanja.

„Imamo izuzetno talentovanu decu, koja žele da potroše kvalitetno svoje vreme, ali ovaj grad ne nudi ništa. Neću govoriti o bioskopu, koji je ovde postao misaona imenica, a kamo li o razvijanju nekakvih drugih talenata, posvećivanju toj deci, kako bi imala utisak da neko zaista brine o njima“,zaključuje Rašić.

Ona navodi da se mora pokriti i segment zdravlja srednjoškolaca.

„Moramo tu decu upoznavati sa polno-prenosivim bolestima, narkoticima i svim ostalim što se vezuje za taj period odrastanja. Ovo pitanje ne sme biti prepušteno entuzijazmu samih nastavnika, već se na tome mora sistemski raditi. Kao jedan odgovoran grad moramo se apsolutno resorno baviti na svim nivoima tom vrstom preventive i edukacije“, rekla je Rašić.

Prema njenim rečima, vrlo je važno obratiti se i deci sa invaliditetom.

„Kao i sva ostala deca, deca sa invaliditetom imaju svoje potrebe, a jedina razlika je što ih zadovoljavaju na specifičniji način. Smatramo da je potpuno pogrešno da imamo jedno mesto gde se celodnevno vodi računa o deci sa invaliditetom, koje nema izlazak u dvorište i nalazi se skoro na raskrsnici glavnih ulica u gradu. Vrlo je važno da u svim kategorijama vodimo računa o njihovim potrebama, a tu bih naglasila posebno i uslugu ličnog pratioca dece. Mislim da je to važno jer se na taj način ostavlja roditeljima prostor za lične potrebe i slobodno vreme, jer su vrlo angažovani, shodno tome da deca sa invaliditetom zahtevaju celodnevnu pažnju. Moramo voditi računa o svim kategorijama koje imamo na teritoriji grada, jer smatram da ćemo takvim ophođenjem doprineli nekom lepšem Zaječaru, atmosferi koja će pružiti osećaj ljudima da se neko brine o njima“, zaključila je Rašić.

Kompletan predizborni program platforme za Zaječar „Možemo bolje“ dostupan je na web adresi: www.mozemobolje.rs

1 komentar

Dodaj komentar