fbpx
Društvo Izdvajamo

U Zaječaru darivane bebe rođene u Nedelji Crvenog krsta

FOTO: zajecaronline.com

Bebama koje su rođene u Nedelji Crvenog krsta u Zaječaru, predstavnici Crvenog krsta dodelili su pakete.

U paketima, koji su uručeni porodiljama, nalaze se osnovne stvari za bebu, kao i garderoba. Na taj način predstavnici ove humanitarne organizacije žele da nagrade majke i bebe u Nedelji Crvenog krsta.

FOTO: zajecaronline.com

„Jedna od aktivnosti je tradicionalno dolazak u porodilište i darivanje poklonima majki i beba, a to je poklon koji sadrži osnovne stvari za negu beba (flašice, cucle, kupke, šampone, vlažne maramice) i nešto garderobe. Mi radiomo ovu akciju, jer smatramo da je čin rađanja jako važan i želimo da istaknemo značaj tog čina. Zaječar je grad koji je po broju stanovnika sve manji, tako da je rađanje jako važno. Svi koji se odluče da postanu roditelji, zaslužuju nagradu i na ovaj skroman način“, istakla je Dragana Petrović, psiholog i član UO Crvenog krsta u Zaječaru.

U zaječarskom porodilištu, u nedelji Crvenog krsta rođeno je šest beba, a od početka godine bilo je 104 porođaja. Prošle godine bilo je 312 porođaja.

FOTO: zajecaronline.com

„Broj porođaja u Zaječaru pada, a nadam se da će taj trend da se zaustavi. Broj porođaja u Zaječaru opada od 1999. godine, a to je rezultat migracije stanovništva. Ovakvi paketi zaista puno znače, to je jedan podstrek i za trudnice. Statistički se više devojčice rađaju. Ono što je značajno za majke jeste da se porođaj u Zaječaru ponovo radi u epiduralnoj anesteziji i sve trudnice koje to žele mogu da se porode na taj način. Nedostaje nam novi ultrazvuk, trebalo bi Ministarstvo zdravlja da odobri jedan projekat što se toga tiče i planiramo nabavku laparaskopskog stuba, jer se operacije laparaskopskim putem rade svuda, pa očekujemo da se rade i u Zaječaru“, kaže Dragoslav Kalinović, načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Zaječaru.

Najviše porođaja u Zaječaru bilo je 1984./1985. godine kada je rođeno oko 1180 beba, to je najveći broj rođenih beba u poslednjih 60 godina.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar