fbpx
Hronika Timočka krajina

Do 1. oktobra 2018. godine na zaječarskim putevima POGINULO 11 OSOBA, a preko 170 povređeno!

FOTO: Vatrogasno Spasilački Bataljon Zaječar

Na području Policijske uprave u Zaječaru, za prvih deset meseci 2018. godine evidentirano je manje saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu 2017. godine, a smanjenje se beleži i u broju saobraćajnih nezgoda sa poginulim osobama, kao i u broju poginulih.

U ovom periodu evidentirano je ukupno 256 saobraćajnih nezgoda, što je za 16 manje nego prethodne godine, kada su zabeležene 272 saobraćajne nezgode.

FOTO: RADIO MAGNUM

Od 256 nezgoda osam je bilo sa poginulima – 11 osoba, zatim 122 saobraćajne nezgode u kojima je poveđena 171 osoba – 37 teške i 134 lake povrede, dok je 126 saobraćajnih nezgoda za posledicu imalo materijalnu štetu.

Od ukupnog broja povređenih – 171, najviše je bilo vozača putničkih vozila – 88, zatim putnika – 48 i pešaka – 32.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća bili su: nepoštovanje propisa od strane vozača, neprilagođena brzina, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Iz policije savetuju da vozači motornih vozila, pored poštovanja saobraćajnih propisa, trebalo bi naročito da obrate pažnju na najmlađe učesnike u saobraćaju.

Veoma je važno koristiti auto-sedišta za decu. Po novim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, deca niža od 135 cm moraju se prevoziti u bezbednosnom sedištu.

Yumama

Izuzetno od ovog pravila dete starije od 4 godine može se prevoziti vezano sigurnosnim pojasom vozila uz upotrebu homologovanog bezbednosnog podmetača ukoliko visina deteta omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko na mestu gde dete sedi postoji ugrađen naslon za glavu.

Iz policije poručuju vozačima da oprezno voze, da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju puta i uslovima saobraćaja i da poštuju saobraćajne propise.

FOTO: Vatrogasno Spasilački Bataljon Zaječar

Posebno se apeluje na vozače da na put kreću odmorni, da ne konzumiraju alkoholna pića pre i za vreme vožnje, da u slučaju gužvi na putu budu strpljivi i tolerantni i pretiču druga vozila samo u skladu sa propisima.

izvor: timokpress.rs

Dodaj komentar