Sport

DANAS SVI NA HIPODROM: Zaječar 6. oktobra domaćin KROSA RTS-a

Zaječar, sedmogodišnji  pobednik u organizovanju Krosa RTS-a u subotu, 6. oktobra biće domaćin deci iz cele Srbije, ali i atletičarima iz drugih zemalja u okviru serije Krosa RTS-a koji će ove godine biti održan na gradskom Hipodromu na Kraljevici.

Ovo prestižno takmičenje u 9 sati i 50 minuta otvoriće zaječarski predškolci trčeći stazom dugom 200 metara, a ovoj sportskoj priredbi prisustvovaće i najveća atletska legenda Dane Korica, koji je ove godine i promoter Kros-a.

U 26 trka, učestvovaće učenici osnovnih i srednjih škola, a na programu je i trka seniorki „Vera Nikolić“, kao i seniora „Franjo Mihalić“.

Osnivač Krosa RTS-a Stevan Kovačević je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, povodom današnjeg svečanog otvaranja Krosa, izrazio zahvalnost gradu Zaječaru što je prepoznao da je ova priredba glavni pokazatelj mladima, da treba što više da se bave sportom.

On je pohvalio stazu kojom će učesnici tračati, a koja je nikad bolje pripremljena.

„Ja sam juče prošetao celom stazom i mogu da kažem da je staza bolja nego ikada.

Kros serija je takmičarska završnica još jednog izdanja KROS-a RTS-a.

Tokom tri meseca, nadmetala su se naša deca u dijaspori i u 15-ak zemalja Evrope, u Kanadi i Južnoj Africi, ciljem je prošlo oko 6.000 mališana koji su rodom sa ovih naših prostora. 13. maja u jednom danu  trčalo je našom zemljom više od 493.000 predškolaca i đaka, što je 52% te populacije.

Inače, najbolji rezultat je postavljen na prvom izdanju te priredbe, 2001. godine kada je ciljem prošlo 17.800 trkača“, istakao je  Kovačević.

Dane Korica, promoter Kros-a i čovek koji drži rekorde na 5.000 i 10.000 metara od 1971. godine još od Evropskog šampionata u Helsinkiju, je na konferenciji za novinare istakao da u gradu na Timoku postoji veliko interesovanje za sport, što je za svu pohvalu.

„Grad Zaječar kao istinski grad koji neguje tradiciju sporta, i koji je sedam puta bio najbolji organizator, pokazuje da u ovom gradu postoji veliko razumevanje za sport. Drago mi je što postoji želja da se u ovom gradu izgradi atletska staza, posebno jer deca iz ovog grada su već pokazala odlične rezultate na takmičenjima“, rekao je Korica.

Prema rečima Boška Ničića, gradonačelnika grada Zaječara, sve je spremno za početak Kros-a, a staza je pripremljena tako da ne dođe do povređivanja nekog od učesnika te sportske manifestacije.

Plan da se napravi Atletska staza na Hipodormu, prema rečima gradonačelnika, i dalje ostaje.

„Minulih dana smo obišli stazu i uradili sve ono što može da se uradi.

Pokošena je, sređena, uvaljana, tako da na njoj nema nikakvih neravnina.

Sredili smo i tribine koje su bile u fazi raspadanja.

Imali smo najavu da ćemo konačno, ja sam mislio još u prošlom mandatu, od 2008. do 2012. godine, realizovati Atletsku stazu na stadionu.

Međutim, sada je sasvim drugo razmišljanje, da krenemo sa gradnjom jednog Atletskog stadiona na otvorenom, tamo gde je bio Hipodrom.

Na tom prostoru je korisno da napravimo jednu atletsku stazu, pa generacije neka vremenom nadograđuju i neka prerasta u Atletski stadion“, istakao je Ničić.

Zaječar je sedmogodišnji pobednik u organizaciji Kros-a, a prema rečima Milana Stankovića, pomoćnika gradonačelnika zaduženog za sport, nema prepreke da i ove godine tako bude.

Uvek se grad Zaječar, prema njegovim rečima, isticao kvalitetom i masovnošći i tako će sigurno biti i sutra.

„Svake godine Zaječar je domaćin deci iz cele Srbije, ali i atletičarima iz inostranstva, sve to govori koliko grad Zaječar želi da ulaže u sport, ne samo u atletiku. Nemamo jačeg brenda u zemlji od sporta.

Svi smo se uvek zalagali da Kros bude na vrhunskom nivou, jer znamo da je atletika bazičan sport, ne samo za profesionalce, već i za našu decu.

Naš cilj je da se što više mladih ljudi bavi sportom“, istakao je Stanković.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Igor Božinović, sekretar Sportskog saveza grad Zaječara, sve institucije u gradu koje su uključene u organizaciju Kros-a, kao i organizatori, pružili su svoj maksimum da sutra na manifestaciji bude sve kako treba, i samim tim grad Zaječar opravda titulu najboljeg organizatora.

preuzeto: Radio Magnum

Dodaj komentar