Društvo

Danas su Sveti Kozma i Damjan, mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu – Sveti Vrači. Ovi sveci se slave dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan.

Braća Sveti Kozma i Damjan bili su vračevi, odnosno lekari i čudotvorci. Veruje su da su od Boga dobili dar da leče ljude, a kako su ga dobili besplatno, oni nisu ni naplaćivali ljudima za lečenje, zbog čega se i kaže da su bili besrebrenici. Mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije.

Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata je bilo da veruju u Isusa Hrista ili da bar ne izgovaraju njegovo ime uludo, čak i ako ne žele da prime hrišćansku veru.

Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Veliki broj domova u Srbiji ove svece obeležava kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik je danas obeležen crnim slovom.

Sveti vrači obeležavaju se s uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama.

Po narodnom verovanju, ne bi trebalo da se bez preke potrebe izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

Dodaj komentar