Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan pismenosti

Centar za mlade INPUT

U Srbiji se danas obeležava Međunarodni dan pismenosti sa ciljem da podstakne razvoj pismenosti i čitanja.

Brojne akcije biblioteka širom Srbije, danas, 8. septembra, imaju cilj da podstaknu ljude da čitaju brojnim zanimljivim sadržajima, sniženjima i knjigama.

Koliko je važno čitanje, i koliki problem predstavljaju računari, pametni telefoni, tableti islično, govore i poražavajući podaci koji pokazuju negativan uticaj na vokabular mladih i na njihovo poznavanje književnosti, istorije i kulture naše zemlje.

Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava 8. septembra, prilika je da se ukaže na alarmantne podatke koji pokazuju da je više od 900 miliona svetskog stanovništva nepismeno, a da u Srbiji ima preko milion osoba bez škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole.

UNESCO je 17. novembra 1965. godine proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. godine. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti, da čitanje i pismenost podigne na jedan viši nivo.

UNESCO svake godine na ovaj dan podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom sveta. Nosioci aktivnosti su obrazovne i kulturne ustanove, najčešće škole i biblioteke.

1 komentar

  • Poruka za PISMENE GRAĐANE: 2014. godine, navijač je zavuko ruku u džep penzionera i smanjio im penzije za 22% a onda je navijač sa svojom grupacijom ‘stručnjaka’ doneo ‘zakon’ o nekakvim penalima za penzionisanje lica koja imaju 40 godina radnog staža ali nemaju 65 godina života i njima umanjio još za 23%, tako da je ovim potonjim zbirno UKRAO POLOVINU PENZIJE KOJA BI IM PRIPALA prema Ustavu i Zakonima koji su važili čitavog njihovog radnog veka, sve dok on nije došao na vlast!! Nećeš još dugo, idu izbori a ovaj narod NE ZABORAVLJA !

Dodaj komentar