Društvo

DANAS JE ĐURĐEVDAN: Evo koji su običaji vezani za ovaj praznik!

Sveti Đorđe Foto Wikipedia
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na današnji dan slavi se uspomena na Svetog Đorđa, rimskog vojnika koji je mučki stradao tokom progona hrišćana za vreme cara Dioklecijana. Đurđevdan je druga slava po veličini u Srba, posle Svetog Nikole, i sa sobom nosi mnoga verovanja i običaje. Za ovaj praznik se kaže da je granica između zime i leta, pa zato valja znati radnje u kuću donose zdravlje, plodnost, sreću.

Na Đurđevdan treba požuriti i u rano jutro u polju ubrati đurđevak, mlečiku, maslačak i od njih isplesti venčiće. Njima treba okititi kapiju i ulaz u kuću da bi godina i dom bili berićetni. Ovi cvetni venčići valja da ostanu na vratima preko cele godine, sve do sledećeg Đurđevdana.

U nekim krajevima Srbije se tokom branja cveća devojke i mladići gađaju biljkom prilepača, pa ako vam se dopada neki mladić, trebalo bi da na simpatiju bacite ovu biljku lepljivih listova. Ako se zalepi, to znači da će se i on zalepiti za vas.
Takođe, veruje se da će, ako je na Đurđevdan vedro, godina biti plodna, a ako na ovaj praznik bude kiše, leto će biti sušno.

U pojedinim mestima prave se krstovi od leskovog pruća. Takav krst se potom ostavlja u njivi ili bašti kako bi bili zaštićeni od grada.

Poznati su i đurđevdanski uranci na kojima se mladi opasuju vrbovim prućem da, kako kaže verovanje, budu napredni kao vrba, kite se zdravcem da budu zdravi kao zdravac, koprivom da kopriva opeče bolesti sa njim i selenom da im duša miriše kao selen.

Veruje se i da na Đurđevdan ne valja spavati da ne bi bolela glava, ali i da na ovaj dan deluju veštice i druge zle sile, zbog čega su od davnina seljaci palili velike vatre da bi zaštitili sebe i selo.

Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

 

izvor: zena.blic.rs

Dodaj komentar