Društvo

DAN VOJSKE SRBIJE U ZAJEČARU OBELEŽEN NIZOM AKTIVNOSTI

radiomagnum.rs

Povodom obeležavanja 23.aprila, Dana Vojske Srbije, Komanda garnizona Zaječar je protekle nedelje organizovala niz aktivnosti – položeni su venci i cveće na Spomenik palim borcima Timočke krajine u centru grada, organizovano je druženje sa decom iz ugroženih porodica, decom sa posebnim potrebama i izviđačima, a održana je i svečana Akademija u zaječarskoj kasarni.

I ove godine Komanda za razvoj Timočke brigade u saradnji sa Crvenim krstom Zaječar realizovala je projekat civilno-vojne saradnje “Jedan dan sa vojnikom“, sa ciljem da se vojska približi stanovništvu.

radiomagnum.rs

U okviru ovog projekta deca iz socijalno ugroženih porodica, deca sa posebnim potrebama i pripadnici izviđačkog odreda ,,Đorđe Simeonović“ imali su priliku da, u kasarni “Nikola Pašić“ u Zaječaru, vide naoružanje i vojnu opremu sa kojom pripadnici vojske raspolažu, mogli su da gađaju iz vazdušne puške, da se upoznaju sa pružanjem prve pomoći, a obišli su i prostorije u kojima žive i rade pripadnici vojske.

U zaječarskoj Kasarni je održana i Svečana akademija povodom Dana Vojske.

radiomagnum.rs

Ovom prilikom je svim pripadnicima Vojske Srbije čestitan praznik, ali i pročitana čestitka predsednika RS Tomislava Nikolića, ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika generalštaba vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Đokice Petrovića.

Prisutnima se ovom prilikom obratio komandant Garnizona Zaječar pukovnik Goran Stamenković, koji je deci i brojnim gostima poželeo dobrodošlicu, ali i podsetio na događaje koje su se desili na Cveti daleke 1815. godine.

„Obeležavanje Dana vojske objedinjuje identitete vojske i države čime se obnavlja njihova najdublja povezanost u srpskoj tradiciji. Danas je Vojska Srbije održala ugled u narodu i obeležavajući ovaj dan možemo biti zadovoljni sa postignutim rezultatima. U proteklom periodu sa organima lokalne vlasti, privrednim i drugim subjektima i svim institucijama u Zaječarskom i Borskom upravnom okrugu, kao i u Pomoravskom i u Žagubičkom, napravljena je plodna saradnja, potvrda ugleda koji naši pripadnici uživaju u Timočkoj krajini i drugde“, rekao je Stamenković.

Na Akademiji su dodeljene i vojne plakete za postignute odlične rezultate u vojnoj službi i ostvarene rezultate koji su doprineli ostvarivanju svih postavljenih zadataka jedinica.

Ova priznanja dodelio je zaslužnima komandant Garnizona pukovnik Goran Stamenković.

radiomagnum.rs

Nagrade su dodeljene i pobednicima takmičenja učenika osnovnih škola u literalnim i likovnim radovima koje je održano povodom ovog praznika na temu Pismo vojniku i Vojnik.

Na Adademiji je istaknuto je da ovo jedna od najdražih aktivnosti koje se u okviru obeležavanja praznika drugi put održava. Komisija je imala težak zadatak da odabere najbolje. Dodeljeno je ukupno šest nagrada,tri za najbolje literalne i tri za najbolje likovne radove.

izvor: Radio Magnum

Dodaj komentar