fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Dan Vojske Srbije u Zaječaru obeležen nizom aktivnosti (FOTO)

Polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima Timočke Krajine u centru grada danas je otpočela svečanost obeležavanja dana Vojske Srbije. Tim povodom u zaječarskoj kasarni održana je i Svečana akademija na kojoj su proglašeni pobednici takmičenja učenika Osnovnih škola u literarnim radovima povodom ovog praznika.

23. april srpska vojska slavi u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv Otomanske vlasti.

Na spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja u Zaječaru vence i cveće povodom Dana Vojske Srbije položile su delegacije komande garnizona Zaječar, predstavnici grada, boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika vojske

Prema rečima pukovnika Vladice Vučkovića, komandanta Komande za razvoj Timočke brigade, sa državnog i vojnog aspekta ovaj datum prepoznat je kao jedan od istorijskih prekretnica koje je dovelo do stvaranja savremene srpske države i modernih efikasne srpske vojske.

” Današnji praznik dočekujemo ponosni i zadovoljni sa postignutim rezultatima.

Zahvaljujući izuzetnom zalaganju, visokim stručnim kvalitetima i odgovornošću, postigli smo značajne rezultate u obuci komandi i jedinica, a posebno izvršavajući zadatke na obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontroli kopnene zone bezbednosti.

Uložili smo skromna novčana sredstva ali veliki trud i rad da sačuvamo i unapredimo stanje infrastrukture u kasarni unapredimo uslove života i rada.

U toku ove godine na sreću nije bilo potrebe za angažovanjem naših pripadnika u otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda, ali smo preduzeli mere da se deo snaga u potpunosti osposobi i bude u gotovosti za održavanje ukoliko se to od nas traži.

Sprovođenjem akcije “Selu u pohode” obilazili smo i pružili pomoć stanovnicima sela na teritoriji u našoj nadležnosti prilikom realizacije postavljenih zadataka, ispoljili smo visok profesionalizam, čime smo na najbolji način doprineli jačanje operativnih sposobnosti”, naglasio je Vučković.

Ovaj značajan datum kasnije je obeležen Svečanom akademijom u zaječarskoj Kasarni na kojoj su proglašeni pobednici takmičenja učenika osnovnih škola u literalnim radovima.

Drugu nagradu za “Pesmu o vojniku” na literarnom konkursu povodom Dana Vojske dobio je Aleksandar Živković, učenik sedmog razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović”.

Pomenutu pesmu kako ističe napisao je inspirisan gledajući seriju “Vojna akademija”.

 

” Prvi put sam u kasarni i po prvi put se srećem sa vojnicima. Drago mi je da sam učestvovao na konkursu i dobio neko priznanje.

Divim se vojnicima na hrabrosti i spremnosti da brane našu zemlju”, istakao je učenik Aleksandar.

Na akademiji su dodeljene i vojne plakete za postignute odlične rezultate u vojnoj službi i ostvarene rezultate koji su doprineli ostvarivanju svih postavljenih zadataka jedinica.

U krugu kasarne prikazana su vozila i vojna oprema pripadnika Komande za razvoj Timočke brigade.

Po završetku svečanosti priređen je i koktel za sve prisutne.

 

 

Dodaj komentar