fbpx
Društvo

Da li je danas ručni rad na ceni?

Ručno pleteni odevni predmeti odavno su izašli iz mode. Treba uložiti dosta vremena da biste ispleli komad odeće. Ipak, s vremena na vreme može da se zaradi, a dokaz za to je i Vesna Đonkić koja se još uvek bavi ovim hobijem. Uglavnom koristi vunu.

U neka davna vremena nosila se odeća od prirodnih materijala. Žene su plele čarape, džempere, kape i šalove. Sve to ukrašavale su vezom, pa je sve odisalo toplinom svakodnevnog života. Da ne govorimo o prekrasnim tkanim ćilimovima…

Dosta vremena treba uložiti da biste na primer ispleli jedan džemper. Takođe, od toga ne može da se živi, ali može da se zaradi s vremena na vreme. Međutim, još uvek ima onih kojima je ovaj hobi drag, poput Vesne Đonkić, koju smo zatekli kako plete na klupi u centru Zaječara.

“Tu i tamo nešto se proda. Mahom radim za KUD iz Velikog Izvora. Može da se proda, ali narod sad manje koristi vunu. Manje se nosi, manje ima i žena koje uopšte prerađuju vunu, koje predu i koje znaju da pletu”, kaže Vesna.

Ume sve da isplete, kao i da izveze. Ali, kako kaže, malo je skuplji materijal potreban za vez, pa to slabije radi. Za pletenje koristi i vunu i vunicu, ali pretežno plete od domaće vune.

Možda će ručni radovi opet biti na ceni, kada se budu cenile prave vrednosti.

Dodaj komentar