Društvo

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u manastiru Vratna ukrašena novim freskama (FOTO)

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog g. Ilariona završeni su radovi na izradi živopisa i uređenju unutrašnjosti srednjevekovnog hrama Vaznesenja Gospodnjeg manastira Vratna.

Sestrinstvo manastira molitveno zahvaljuje svim donatorima i priložnicima.

Osvećenje novog živopisa obaviće Preosvećeni Episkop timočki g. Ilarion 13. jula i tom prilikom načalstvovati svetom arhijerejskom Liturgijom, uz sasluženje sveštenoslužitelja Eparhije timočke.

Početak osvećenja zakazan je za 8 sati i 30 minuta.


O manastiru…

Manastir Vratna leži sakriven između visokih stena planine Miroč, a pored same reke Jabuče. Manastir se vidi tek kada mu se priđe sa istočne strane, na oko dve stotine metara. Manastir Vratna se nalazi u podnožju čuvenih Vratnjanskih kapija, na oko četrdeset kilometara od Negotina, a dvadesetak kilimetara istočno od Brze Palanke.Osnivanje manastira Vratna se pripisuje miljeniku Kralja Milutina, arhiepiskopu Nikodimu u 14. veku. Deo manastira Vratne, posvećenog Vaznesenju Gospodnjem je podignut 1415. godine. Manastirska crkva dužine je 16 metara, širine 7,5 a zidovi debljine 2,5 metara. Njena lađa je niska i osvetljena sa šest prozora sličnih puškarnicama, dok njen narteks osvetljavaju dva okrugla prozora. Građevina Manastira Vratne nije sačuvana do današnjih dana u svom prvobitnom obliku i na pojedinim mestima su vidljivi tragovi renoviranja i doziđivanja. Većina ikona u manastiru ima rusko poreklo, a pažnju zaslužuju carske dveri iz 19. veka. U drugoj polovini 18.veka manastir Vratna je opusteo, a obnovio ga je Stanko Frajkor, kasniji negotinski oborknez. Turci su manastir Vratnu spalili 1813. godine, nakon sloma Prvog srpskog ustanka, a ponovo ga je podigao Jon Tajkulica 1837. godine. Poslednji put je manastir Vratna obnovljen 1937. godine.

Stariji manastirski konak ispred zvonika, podignut je 1856. godine trudom meštana sela Urovice, Vratne i Jabukovca. Manastir Vratna je u novije vreme prepokriven, a dozidan je i zvonik nad pripratom. Južno od crkve manastira Vratne je konak novijeg datuma. Manastir Vratna je danas aktivni ženski manastir srpske pravoslavne crkve. Ime je manastir Vratna dobio po ogromnim, do trideset metara visokim vratima ili kapijama ‘isklesanim’ u stenama korita reke Jabuče, koja ih je stotinama hiljada godina dubila i oblikovala. To su ustvari ostaci svodova nekadašnje pećine kroz koju je tekla reka. Kapija ukupno ima tri – prva vrata zovu se Veliki prerast, druga Mali prerast, a treća Suvi prerast. Nedavno je manastir Vratna ogradjen visokom ogradom i tako je presečen lakši prolaz do kapija, pa se do prve kapije umesto 200 metara ide duze, po težem terenu.

Ceo kompleks Vratne, selo, manastir i kapije, okružen je rekama i šumama i predstavlja jednu od najzanimljivijih turističkih destinacija Negotinske krajine. Na livadama ispred manastira Vratna ima mnostvo muflonima kojima se lako moze približiti na pedesetak metara. Mogu se videti i u šumi, dok se strmom stazom od manastira Vratna penje na Miroč, kao i do veličanstvenih Vratnjanskih kapija.

Pogledajte fotografije Eparhije Timočke:

 

Dodaj komentar