Hronika Timočka krajina

Bor: Vozili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci

Foto:ATA images saobraćajna policija vožnja pod dejstvom alkohola
Foto:ATA images saobraćajna policija

Bor: Vozili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru isključili su iz saobraćaja trojicu vozača, dvojicu koji su vozili pod dejstvom alkohola i jednog pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Saobraćajna policija zaustavila je četrdesetogodišnjeg vozača „honde” i tridesetdevetogodišnjeg vozača „fijata” koji su vozili sa 1,44 i 1,94 promila alkohola u organizmu, kao i pedesetogodišnjeg vozača „ševroleta” pod dejstvom benzodiazepina.

Vozačima je određeno zadržavanje i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Vožnja u pijanom ili drogiranom stanju značajno usporava reakcije vozača i povećava rizik od saobraćajnih nezgoda. Efekti ovih supstanci na vozačeve sposobnosti mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste supstance, količine konzumirane supstance, i individualne tolerancije, ali generalno se mogu primetiti sledeće promene:

Alkohol

  • Smanjenje sposobnosti ocenjivanja situacije: Alkohol može smanjiti sposobnost vozača da pravilno proceni udaljenost, brzinu, i kretanje drugih vozila i pešaka.
  • Smanjenje koordinacije: Alkohol utiče na motoričke veštine, što može rezultirati lošijom kontrolom vozila, sporijim reakcijama na signale, i problemima sa ravnotežom.
  • Usporene reakcije: Alkohol značajno usporava refleksne reakcije, produžavajući vreme potrebno za reagovanje na neočekivane situacije na putu.
  • Smanjena svesnost: Alkohol smanjuje pažnju i koncentraciju, povećavajući verovatnoću da vozač previdi važan signal ili prepreku.

Psihoaktivne Supstance

  • Opioidi: Mogu izazvati pospanost, smanjenu pažnju i koordinaciju, te usporene refleksne reakcije.
  • Kanabis: Može smanjiti sposobnost koncentracije, usporiti vreme reakcije, i narušiti sposobnost za procenu udaljenosti i brzine.
  • Stimulansi (npr. kokain, amfetamini): Mogu izazvati preteranu samopouzdanje i rizično ponašanje, ali i umor i razdražljivost nakon prestanka efekta, što smanjuje pažnju i koordinaciju.
  • Sedativi i trankvilizatori: Izazivaju pospanost, smanjuju budnost, i usporavaju reakcije.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar