fbpx

BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI: Loše držanje – krivac za bol? Šta preduzeti kada ni lekovi ne pomažu…

Uzroci bolova u leđima, ramenima ili vratu mogu da budu brojni: povreda pri padu, neko oboljenje kičme ili deformitet, ali i posledica lošeg ili nepravilnog držanja tela. Najpre svakako treba otići kod specijaliste koji će vas aparaturnom ili manualnom fizikalnom terapijom osloboditi bola i osećaja nelagodnosti i osposobiti da nesmetano obavljate  svoje aktivnosti.

Preporuka:

Predstava „Petra“ oduševila beogradsku publiku

Na novoj sceni „ Zvezdara teatra“ sinoć je odigrana beogradska premijera predstave „Petra“ po tekstu i u režiji Irfana...

Humanitarni turnir u malom fudbalu i šutiranju trojki

Ekonomsko-trgoviska škola u Zaječaru organizovaće humanitarni turnir "Za Stojkoviće" u sali zaječarske Gimnazije. Učešće na ovom turniru omogućeno je svim...

Humanitarni koncert grupe „Revolt“

Grupa "Revolt iz Zaječara organizuje humanitarni rock koncert "Srce za sve" 20. decembra. Prikupljena sredstva sa ovog koncerta biće namenjena...
- Reklama -

Čovek je rođen simetričan, ali sedeći način života, držanje mobilnog telefona, nošenje teških torbi uvek preko istog ramena, prekrštene noge i dugi sati vožnje izbacuju nas iz ravnoteže.

Način na koji koračamo ili sedimo znatno utiče na naše držanje, zglobove i kosti uopšte, a prema rečima stručnjaka loše držanje može prouzrokovati jake bolove u vratnom delu leđa, glavobolju i probleme s varenjem.

Najčešći problemi koji su se u protekloj godini javili kod pacijenata u Zaječaru i okolini jesu bolovi u donjem, grudnom i vratnom delu kičme, kao i bolovi u ramenima i zglobovima.

Nakon obraćanja lekarima, korišćenja medikamenata, pa i određenih doza fizikalnih terapija dešava se da uzrok bola ne bude otklonjen, pa većina pacijenata ne zna šta dalje može preduzeti.

„U takvim slučajevima, pacijenti obično pomoć potraže kod nas“, ističe Siniša Radenković, master kiropraktike.

U Centru kiropraktike i fizikalne terapije „IST Manual Radenković“ bave se uzrokom, a ne posledicama, pa tako svakog pacijanta posmatraju ponaosob.

“ Svaki član našeg tima istinski poznaje pacijenta koji se odluči za našu vrstu usluga.

Nakon detaljnog pregleda mastera kiropraktike i fizijatra, pacijentu se na uvid pruža karton na kome je tačno obeleženo koje su regije i tačke na njegovom telu problematične i bolne i tu započinje put lečenja.

Kod nas obično dolaze pacijenti sa problemima ukočenosti vrata, bolovima duž nogu, i to su, može se reći, dugogodišnji problemi. Takođe, dolaze nam i pacijenti koji se trenutno ukoče i to se vrlo brzo sanira, ali bavimo se veoma studiozno i problemima hronične prirode.

Nama je za cilj da već pri prvom pregledu otkrijemo UZROK BOLA i da zaj uzrok i uklonimo, jer tek kada oslobodimo mesto koje je pod mehaničkim pritiskom mi krećemo sa fizikalnim procedurama koje otklanjanju kod pacijenata sve upalne procese u telu i pomažu mu da nesmetano obavlja svoje dnevne aktivnosti“, napominje Radenković.

Nakon što uz pomoć manuelnih metoda kiropraktike  kičmene pršljenove vrate u normalan položaj, ovi stručnjaci i ostale kosti i zglobove pacijenata vraćaju u harmoničan položaj.

Kiropraktika - Ist Manual Radenković
Kiropraktika – Ist Manual Radenković

“ Kada to uradimo, naše se telo samo isceljuje. Mišićni sistem sam preuzima svoju funkciju jer kičma i mozak dobijaju informacije da nema mehaničkih prignječenja ili nepravilnosti i imamo jedan lep i relaksirajući osećaj kod pacijenata.

Mi kad pacijent dođe kod nas rešimo problem koji ima, ali pregledamo i ostale zglobove i kosti na kojima trenutno ne oseća bol.

Tada se u većini slučajeva dogodi da otkrijemo da naprimer u kičmenom stubu čak 10-ak pršljenova koji ne stoje kako bi trebalo, što bi tom pacijentu kasnije uzrokovalo brojne probleme“, istiće Radenković.

Prema rečima Radenkovića svaka bol koja se javi, bila ona i najmanja je znak da sa našim telom nešto nije u redu. Tada je neophodno što pre potražiti savet stručnjaka, a ne lekara koji im u tom slučaju obično prepisuju medikamente.

“ Svaka bol koja se javi je signal da čovek treba da potraži pomoć i da se posavetuje sa specijalistima iz te oblasti.

Mi obično tada idemo kod lekara koji nam daju lekove, ali medikamenti ne mogu da reše u većini slučajeva te mehaničke pritiske, jer se mehanički pritisak na telu ne može rešiti hemijskim sredstvima.

Tada lekovi samo prikriju tu bol jer blokira receptore, ali to kasnije dovodi do komplikacija koje kasnije prouzrokuju još veće probleme.

To su stvari sa kojima se susrećemo u svakodnevnoj praksi“, napominje Radenković.

Zato je obraćanje sertifikovanim strućnjacima iz te oblasti od ključne važnosti za samo ozdravljenje.

„Mi se prilikom dolaska, kod pacijenta bavimo uzrokom, a ne posledicama.

Mi mišiće kiropraktikom oslobađamo od pritiska, kako kasnije od obićne ukoćenosti vrata pacijent ne bi došao u situaciju da počinje da oseća trnjenje ruku, glavobolju, vrtoglavicu.

Vraćanje tela u idealan i harmoničan položaj, TO JE NAŠ CILJ„, istakao je Radenković.

Cilj ovih stručnjaka je i da ljudima podignu svest o pravilnom držanju tela i lošim navikama koje moraju ispraviti.

Kompjuterska trakcija kičme - Ist Manual Radenković
Kompjuterska trakcija kičme – Ist Manual Radenković

“ Iako možda deluje da je ove navike lako ispraviti, teško je preko noći promeniti ono što smo formirali još od detinjstva. Potrebno je uložiti dosta volje i napora da se iz korena krene sa promenom svakodnevnog držanja.

Duboko disanje smanjuje napetost u mišićima vrata i kičme i širi grudni koš. Dok sedite za kompjuterom, opustite se dizanjem i spuštanjem ramena. Ruke opustite pored tela i protresite ih.

Izbegavajte prekrštanje nogu ispod stola. Kičma treba da vam je naslonjena na stolicu, a kolena moraju biti malo niža u odnosu na kukove.

Ne naginjite se napred: ramena držite pravo, paralelno s kukovima i istežite se, kako bi krv mogla neometano da prostruji kroz vaše telo.

Loše držanje stvara loše navike i iako pravilno držanje pri sedenju i hodu nekima može (u početku) delovati neprijatno, ali se mnogo veća neprijatnost javlja usled deformiteta kičme“, napominje Radenković.

Zato ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost ili bol u telu, reagujte na vreme i savet ili pomoć potražite od stručnih ljudi, poput onih u Centru kiropraktike „IST manual Radenković“.

Trakcija cervikalne kičme - Ist Manual Radenković
Trakcija cervikalne kičme – Ist Manual Radenković

Oni će vašem telu vratiti harmoniju bez upotrebe medikamenata, već pomoću fizikalne terapije.

SVAKI PROBLEM U ŽIVOTU JE UVEK BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI!

Zato reagujte na vreme!

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

DJB Zaječar: Kome Zaječarci sređuju kafanu?

Mesna kancelarija Glogovica, prema pisanju članova Gradskog odbora "Dosta je bilo" u Zaječaru, potpisala je ugovor sa Branislavom Trailovićem, PR-om Ugostiteljske radnje "La Ujka...

Zaječarska sela par sati bez struje

Zbog radova na mreži, 12. decembra bez napajanja električnom energijom biće 3 zaječarska sela. Struju neće imati kupci iz: Vražogrnca Trnavca Rgotine(samo oni koji žive prema Zaječaru) Struje...

Humanitarni turnir u malom fudbalu i šutiranju trojki

Ekonomsko-trgoviska škola u Zaječaru organizovaće humanitarni turnir "Za Stojkoviće" u sali zaječarske Gimnazije. Učešće na ovom turniru omogućeno je svim srednjim školama, a kotizacija po...

Niže cene za godišnju članarinu u biblioteci

U Matičnoj biblioteci "Svetozar Marković" biće održana "Noć knjige" uz sniženu cenu za godišnji upis. U okviru ove promocije, biblioteka će u petak, 13. decembra,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: