fbpx

Bogat umetnički program tokom leta u Zaječaru

Preporuka:

Koncert Slaviše Munčića u Scena baru

Gitarista koji svakog dana na gradskom trgu uveseljava Zaječarce, održaće samostalni koncert u Scena baru. Slaviša koji godinama svira i...

Svečana dodela diploma na Fakultetu za menadžment u Zaječaru

Studentima koji su završili osnovne studije na Fakultetu za menadžment u Zaječaru u petak, 28. februara biće svečano uručene...

Predstava „Petra“ ponovo pred zaječarskom publikom

Predstava o odnosu majke i ćerki, želji da se ode, neznanju da li da se ode ili ostane, priča...
- Reklama -

Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ priprema bogat kulturno-umetnički i muzički program ove godine. Prva smotra folklornih ansambala „Razvilo se kolo kraj Timoka“ biće održana 14. jula. „Veče sevdaha“ biće 24. jula, „Veče starogradskih orkestara“ 7. avgusta, a „Za rok scena“ 20. avgusta 2019.

Ovog leta, kao i prošle godine, zaječarsko pozorište „Zoran Radmilović“ priprema bogat kulturno-umetnički i muzički program, kako u gradu tako i u zaječarskim selima.

U nedelju 14. jula na Popovoj plaži u Zaječaru, biće održana prva smotra folklornih ansambala „Razvilo se kolo kraj Timoka“. Na ovoj manifestaciji učestvovaće 9 folklornih ansambala iz Timočke krajine, Paraćina i Zrenjanina. Početak smotre je u 20 sati.

Direktor NPTK CK „Zoran Radmilović“, Vladimir Đuričić, rekao je da kada su pre više od godinu dana sa gradonačelnikom Zaječara razmišljali o osnivanju gradskog hora i folklora, zamislili su i organizovanje festivala folklora i klasične muzike.

„Ove godine organizujemo smotru folklora i nadam se da će već iduće godine postati festival. Cilj ove ustanove je da sve što organizuje u narednom periodu bude bolje. Festival klasične muzike biće organizovan na proleće, zajedno sa Eparhijom timočkom i gradom“, rekao je Đuričić.

FOTO: zajecaronline.com

Umetnički rukovodilac Gradskog folklornog ansambla „ZORA“ Nenad Petković je istakao da ovakva smotra folklornih ansambala kakva će biti u nedelju, nikada do sada nije bila u Zaječaru, niti u Timočkoj krajini.

„Ideja vodilja je očuvanje srpske kulture, tradicije i baštine, čemu će doprineti kolorit kostima najpoznatijih srpskih koreografa i kvalitet igre. Lepoti smotre doprineće i ambijent Popove plaže. Smotri će predhoditi defile učesnika predvođenih trubačima, od pozorišta kroz centar grada do Popove plaže, kako bi Zaječarci i njihovi gosti mogli videti bogatstvo narodnih nošnji“, kaže Petković.

Brojne manifestacije obeležiće leto u Zaječaru i okolini

Na pres-konferenciji novinarima se obratio i suvlasnik „MG“ studija Branko Grujić, sa kojim će Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ organizovati nekoliko muzičkih dogadjaja tokom leta: „Veče sevdaha“, 24. jula na Popovoj plaži, „Veče starogradskih orkestara“ 7. avgusta ispred Radul begovog konaka. Takođe, biće organizovana i „Za rok scena“ 20. avgusta na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

Kako je rekao Grujić, na „Večeri sevdaha“ učestvovaće devetoro kvalitetnih pevača iz Timočke krajine, ispred Konaka će svirati više orkestara starogradske muzike, a na „Za rok sceni“ učestvovaće 6 bendova među kojima i „Zlatni prsti“, sa novim albumom i novim kompozicijama koje je komponovao Momčilo Moša Radenković, ali i sa starim hitovima. Grujić je, između ostalog, najavio i veliki povratak „Zlatnih prstiju“ sa Mošom Radenkovićem i novim članovima sastava.

Vladimir Đuričić je podsetio i na manifestacije koje će do kraja jula biti održane u selima: 12.7.-14.7. „Petrovdanski dani“ u Grlištu, 17. i 18.7.- 2. Festival „Vlaške lepote Balkana“ u Velikoj Jasikovi, 19. i 20.7. „Sabor frulaša“ u Grljanu, 21.7. „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ u Dubočanu, 27.7. „Jasenovačko leto“ u Velikom Jasenovcu.

Predstava „Žene iz Troje“ beleži ogroman uspeh

Kada je o pozorišnoj aktivnosti reč, direktor Đuričić je naglasio da predstava „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića, koju je zaječarski teatar uradio sa Narodnim pozorištem iz Prištine, postiže lep uspeh i da on ne pamti da je neka predstava zaječarskog pozorišta toliko puta izvođena na strani, širom Srbije, za tako kratko vreme.

Podsetio je i na festivalsku nagradu na „Novom tvrđava teatru“ u Čortanovcima, i najavio da će početkom avgusta predstava biti izvedena na „Nišvilu“ na niškoj tvrđavi, a krajem avgusta otvoriće „Antika fest“ na Feliks Romulijani.

„Predstava „Žene iz Troje“ u koju smo uložili ogroman napor ansambla zaječarskog pozorišta, ali malo finansijskih sredstava, donosi nam veliku korist“, poručio je Đuričić.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Đuričić je dodao da su održane kontrolne probe predstave „Petra“ u režiji Irfana Mensura, a rad na predstavi u kojoj će igrati četiri glumice, među kojima je Tanja Bošković, i koja će otvoriti „Dane Zorana Radmilovića“, počeće u prvoj polovini septembra.

Vladimir Đuričić takođe je istakao da u Klubu kulture u Kotlujevcu počeo je da radi kafić, tako da će i to biti jedan od pratećih sadržaja aktivnosti u ovom žarištu kulture. Ljudi iz tog dela grada, kao i korisnici Centra za kulturu, posetioci pozorišnih predstava i drugih kulturnih dešavanja sada imaju gde da popiju kafu ili piće po povoljnim cenama.

Đuričić je dodao da će već 16. jula u Klubu kulture biće održana promocija knjige “Srpske staze u Skandinaviji“ autora iz Timočke krajine Tihomira Barbulovića.

FOTO: zajecaronline.com

1 KOMENTAR

  1. da li treba verovati jednaom ovakvom kabadahiji koji ne izlazi ni danju ni noću iz sluzbenog vozila,koji ko zna kako izlazi na kraj sa svojim devojcima..SRAMOTA …zao mi je njegove supruge i porodice..ovo je prevrsilo svaku meru..ali ti je i milan stanković,boško ničić,zankov,videnović..sa istim nastupom. požorištance radi…!!!!PONOVO RADI POŽORIŠTANCE !!!!

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: