Kultura

Bogat umetnički program tokom leta u Zaječaru

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ priprema bogat kulturno-umetnički i muzički program ove godine. Prva smotra folklornih ansambala „Razvilo se kolo kraj Timoka“ biće održana 14. jula. „Veče sevdaha“ biće 24. jula, „Veče starogradskih orkestara“ 7. avgusta, a „Za rok scena“ 20. avgusta 2019.

Ovog leta, kao i prošle godine, zaječarsko pozorište „Zoran Radmilović“ priprema bogat kulturno-umetnički i muzički program, kako u gradu tako i u zaječarskim selima.

U nedelju 14. jula na Popovoj plaži u Zaječaru, biće održana prva smotra folklornih ansambala „Razvilo se kolo kraj Timoka“. Na ovoj manifestaciji učestvovaće 9 folklornih ansambala iz Timočke krajine, Paraćina i Zrenjanina. Početak smotre je u 20 sati.

Direktor NPTK CK „Zoran Radmilović“, Vladimir Đuričić, rekao je da kada su pre više od godinu dana sa gradonačelnikom Zaječara razmišljali o osnivanju gradskog hora i folklora, zamislili su i organizovanje festivala folklora i klasične muzike.

„Ove godine organizujemo smotru folklora i nadam se da će već iduće godine postati festival. Cilj ove ustanove je da sve što organizuje u narednom periodu bude bolje. Festival klasične muzike biće organizovan na proleće, zajedno sa Eparhijom timočkom i gradom“, rekao je Đuričić.

FOTO: zajecaronline.com

Umetnički rukovodilac Gradskog folklornog ansambla „ZORA“ Nenad Petković je istakao da ovakva smotra folklornih ansambala kakva će biti u nedelju, nikada do sada nije bila u Zaječaru, niti u Timočkoj krajini.

„Ideja vodilja je očuvanje srpske kulture, tradicije i baštine, čemu će doprineti kolorit kostima najpoznatijih srpskih koreografa i kvalitet igre. Lepoti smotre doprineće i ambijent Popove plaže. Smotri će predhoditi defile učesnika predvođenih trubačima, od pozorišta kroz centar grada do Popove plaže, kako bi Zaječarci i njihovi gosti mogli videti bogatstvo narodnih nošnji“, kaže Petković.

Brojne manifestacije obeležiće leto u Zaječaru i okolini

Na pres-konferenciji novinarima se obratio i suvlasnik „MG“ studija Branko Grujić, sa kojim će Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ organizovati nekoliko muzičkih dogadjaja tokom leta: „Veče sevdaha“, 24. jula na Popovoj plaži, „Veče starogradskih orkestara“ 7. avgusta ispred Radul begovog konaka. Takođe, biće organizovana i „Za rok scena“ 20. avgusta na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

Kako je rekao Grujić, na „Večeri sevdaha“ učestvovaće devetoro kvalitetnih pevača iz Timočke krajine, ispred Konaka će svirati više orkestara starogradske muzike, a na „Za rok sceni“ učestvovaće 6 bendova među kojima i „Zlatni prsti“, sa novim albumom i novim kompozicijama koje je komponovao Momčilo Moša Radenković, ali i sa starim hitovima. Grujić je, između ostalog, najavio i veliki povratak „Zlatnih prstiju“ sa Mošom Radenkovićem i novim članovima sastava.

Vladimir Đuričić je podsetio i na manifestacije koje će do kraja jula biti održane u selima: 12.7.-14.7. „Petrovdanski dani“ u Grlištu, 17. i 18.7.- 2. Festival „Vlaške lepote Balkana“ u Velikoj Jasikovi, 19. i 20.7. „Sabor frulaša“ u Grljanu, 21.7. „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ u Dubočanu, 27.7. „Jasenovačko leto“ u Velikom Jasenovcu.

Predstava „Žene iz Troje“ beleži ogroman uspeh

Kada je o pozorišnoj aktivnosti reč, direktor Đuričić je naglasio da predstava „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića, koju je zaječarski teatar uradio sa Narodnim pozorištem iz Prištine, postiže lep uspeh i da on ne pamti da je neka predstava zaječarskog pozorišta toliko puta izvođena na strani, širom Srbije, za tako kratko vreme.

Podsetio je i na festivalsku nagradu na „Novom tvrđava teatru“ u Čortanovcima, i najavio da će početkom avgusta predstava biti izvedena na „Nišvilu“ na niškoj tvrđavi, a krajem avgusta otvoriće „Antika fest“ na Feliks Romulijani.

„Predstava „Žene iz Troje“ u koju smo uložili ogroman napor ansambla zaječarskog pozorišta, ali malo finansijskih sredstava, donosi nam veliku korist“, poručio je Đuričić.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Đuričić je dodao da su održane kontrolne probe predstave „Petra“ u režiji Irfana Mensura, a rad na predstavi u kojoj će igrati četiri glumice, među kojima je Tanja Bošković, i koja će otvoriti „Dane Zorana Radmilovića“, počeće u prvoj polovini septembra.

Vladimir Đuričić takođe je istakao da u Klubu kulture u Kotlujevcu počeo je da radi kafić, tako da će i to biti jedan od pratećih sadržaja aktivnosti u ovom žarištu kulture. Ljudi iz tog dela grada, kao i korisnici Centra za kulturu, posetioci pozorišnih predstava i drugih kulturnih dešavanja sada imaju gde da popiju kafu ili piće po povoljnim cenama.

Đuričić je dodao da će već 16. jula u Klubu kulture biće održana promocija knjige “Srpske staze u Skandinaviji“ autora iz Timočke krajine Tihomira Barbulovića.

FOTO: zajecaronline.com

1 komentar

  • da li treba verovati jednaom ovakvom kabadahiji koji ne izlazi ni danju ni noću iz sluzbenog vozila,koji ko zna kako izlazi na kraj sa svojim devojcima..SRAMOTA …zao mi je njegove supruge i porodice..ovo je prevrsilo svaku meru..ali ti je i milan stanković,boško ničić,zankov,videnović..sa istim nastupom. požorištance radi…!!!!PONOVO RADI POŽORIŠTANCE !!!!

Dodaj komentar