Kultura

Bend Syleth pobednik 49. Gitarijade

pobednici 49. gitarijade
foto: gitarijada.org

Demo bend Syleth iz Hrvatske pobednik je 49. Gitarijade po odluci stručnog žirija i njima je sinoć u Zaječaru to priznanje uručio predsednik žirija Branimir Lokner, a od kompanije Heineken su dobili gitaru.
Bend Syleth dolazi iz Rijeke i nastao je početkom 2011. Ta četvoročlana postava različitim pristupima rok zvuku, kao i kombinovanjem istih sa drugim muzickim stilovima ostavlja zanimljiv i jedinstveni utisak.

Pesme im govore o silama koje pokreću ljude i svet, o problemima koje pojedinac proživljava kada se sa njima suočava. Debitantski album “More Than 60 Lies” biće upotpunjen i akustičnom verzijom pesme “The User” za koju su sredinom 2014. snimili svoj prvi video spot. Najbolji po odluci žirija iz Srbije je bend Svemirci iz Beograda.

Oni su nastajali nekoliko godina pošto su se sastajali na jam sešion-ima. Postava se ustalila u sastavu gitariste Vlace, bubnjara Radeta, basiste Demira, Feđe Frenklina na udaraljkama i Sane (vokal i klavijature). Bend je ustanovio formu jam sešion-a za izvodenje nastupa sa uticajima fanka, bluza, rave rocka, afro beat-a i eksperimentalne muzike. Grupa Up n” Downs je najbolja po glasu publike, a dolaze iz Slovenije.

Nastali su 2009. godine i sviraju na različitim festivalima i otvaraju koncerte poznatih slovenačkih bendova kao što su Siddharta, Mi2, Big foot, Elvis Jakson… Imaju oko 20 svojih pesama koje govore o njihovim životima, radu, idejama i iskustvima.

Takmičare je ocenjivao žiri na čijem je čelu Branimir Lokner, dok su članovi: Dragiša Radulović, Nenad Kuzmić, Marko Ranđelović, Dušan Hedl (Slovenija), Dragutin Matošević (BiH), Igor Polak (Hrvatska), Panta Džambazoski (Makedonija) i Vasko Gromkov. Završno veče 49. Gitarijade upotpunili su koncerti grupa: Dingospo Dali, Mangrov, Galija, Therapy?, Generacija 5, Električni orgazam, kao i nastup Miroslava Tadića i Braće Teofilovića ranije istog dana.

Ranije tokom dana Zaječar je brujao od motorista koji su prodefiovali centrom grada u okviru 19. Moto skupa i izazvali pažnju stanovnika i gostiju tog grada koji su ih radoznalo gledali i fotografisali. Kako je ranije rekao direktor Ustanove Gitarijada Perislav Ducić, ovogodišnja manifestacija je premašila sve rekorde kako po broju posetilaca, broju demo bendova koji su se prijavili, tako i po broju programa koji su bili organizovani tokom protekla četiri dana.

Izvor: Tanjug

1 komentar

  • Pesma benda SYELTH – SOMEONE TO HATE je plagijat. Preslušajte 30 SECONDS TO MARS – BEAUTIFUL LIE. Moralno bi bilo da vrate nagradu

Dodaj komentar