fbpx
Kultura Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

ALEKSANDAR STOJKOVIĆ: “Zoranov brk” mi mnogo znači, prvi put sam ga dobio i ovo je podstrek za dalji rad (VIDEO)

Nakon par večeri smeha, festivalska publika ovoga puta ostala je nema.

Predstava “Sinovi umiru prvi” pokazala je strašne posledice rata na teritoriji bivše Jugoslavije i težnju rodbine poginulih vojnika sve tri strane, da kosti svojih najmilijih dostojno sahrani.

Na početku samog komada pomalo stegnuta i bez reakcija, videla je kako “Sinovi umiru prvi“ kroz prizmu Marka Misirače. U toku samog izvođenja nizali su se aplauzi, a na kraju je dugotrajnim i gromoglasnim apluzom pozdravila glumce. Bila je ovo tema koja je otvarila mnogo tema i bolnih pitanja.

sinovi-umiru-prvi

U celoj paleti dobrih tumačenja odlučeno je da Zoranov brk ipak ponese Aleksandar Stojković. Reklo bi se više nego zasluženo za snažno i sugestivno tumačenje Mićuna.

“Priča koju smo ispričali večeras je potpuno ljudska i razumljiva. Za Narodno pozorište Republike Srpske je značajno imati ovakvu predstavu na repertoaru, znam to pošto sam ja i umetnički direktor u ovom pozorištu. U Nišu i Kragujevcu smo jako dobro prošli. Publika jako dobro reaguje do onog momenta kad ne krene taj horor u predstavi, odnosno stradanje, taj udarac u stomak kada nastane jedan muk u sali. Mi smo ovom pričom uperili prst u jedan problem i temu značajnu za Republiku Srpsku. Bilo je lepo raditi na tom tekstu, zaista smo uživali. Marko nas je dobro vodio i mi smo ga sledili”, rekao je nagrađeni glumac.

Govoreći o publici i nagradi, koju je dobio, Aleksandar je istakao i to da njegova uloga jeste velika, ali da je bilo ko iz ansambla dobio Brk ne bi bilo nepravedno, čak i statitisti.

sinovi-umiru-prvi-banja-luka

“Svaka mala uloga koja se pojavi je bitna u predstavi. I kod nas ne postoji uslov da ne možemo da dođemo, ako predstava prođe selekciju. Ja sam i prethodnih godina dolazio i učestvovao na ovoj manifestaciji. I za nas je jako značajno zbog imena Zorana Radmilovića, zbog ovog pozorišta i zbog ljudi, publike. Naišli smo na dobronamerne ljude, publiku i to je divota za glumce. Zaječar je predivan i jako lep i uređen grad, kao i sama zgrada pozorišta. Obzirom da mi je i drug iz vojske ovde u Zaječaru, veselje i radost je još veće. Divota”, iskren je Aleksandar.

“Ova nagrada mi mnogo znači i prvi put sam je dobio, pogotovu u ovakvoj konkurenciji glumaca, ali to mi je samo podstrek za dalji rad. Jedini dokaz da glumac nešto vredi je njegovo trajanje. Prava je čast držat ovu nagradu u ovim rukama”, dodao je na kraju glumac.

Zadovoljstvo je istakao i reditelj komada, Marko Misirača.

“Ja ne mogu da ne budem zadovoljan jer za manje od godinu dana smo učestvovali na ukupno pet festivala i na svakom smo nagrađivani, ali ono što je nama još važnije je prijem publike, kritikovanje i hvale. Meni je jako drago da su kritičari, publika prepoznali sve ono što smo mi hteli sa ovom predstavom. A to je da ljudi čuju za Matu Mitišića. Druga stvar je da se u Banja Luci u pozorištu otvara tema, ne rata već postratnih trauma. O tome pa skoro da se i ne govori. Imali smo veliki uspeh gde god da smo igrali predstavu. Različite su reakcije. Ali mislim da smo uspeli ono glavno, a to je da nađemo meru. Tu neku meru između komičnog. Kad treba to komično da izađe u prvi plan, a kad dramsko. Pošto je to jako osetljiva tema. I posebna nam je čast što smo dovedeni u vezu sa Zoranom Radmilovićem”, rekao je Misirača.

Ovo je inače šesto gostovanje banjalučkog pozorišta na Danima. Pozorišna publika za 25 godina postojanja Dana videla je komade, Pigmalion, Porodične priče, Laža i paralaža, Gospođa ministarka, Mrešćenje šarana, a kako je najavljeno u direkciji festivala saradnja sa teatrima u okruženju biće nastavlejna i u godinama, koje su pred nama.

Šeste večeri Dana “Zorana Radmilovića” na programu je komad “Makbet” Ateljea 212 u režiji Anđelke Nikolić.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar