Hronika Izdvajamo

49 ZARAŽENIH I ŠEST ŽRTAVA Uhapšena direktorka Doma za stare „Radost“ u Negotinu

Više javno tužilaštvo u Negotinu odredilo je zadržavanje Branki P. direktorki Doma za stara lica „Radost“ u Negotinu, jer nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja korona virusa zbog čega su u tom domu obolela 49 lica.

Zbog ove nemarnosti od korona virusa preminulo je šest korisnika Doma za stara lica u Negotinu. Osumnjičena direktorna nije uhapšena ranije jer je i sama do juče bila na lečenju od korona virusa.

Od kako su zaraženi štićenici Doma otkriveni, ispred ove ustanove oglašavala se samo ovlašćeno lice Biljana Didić, rekavši da do tog trenutka nije znala da je neko od korisnika zaražen, ali da je „Dom „Radost“ pre bilo kakve preporuke Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja uveo petodnevnu radnu nedelju, osim kuhinje koja se izjasnila da ne može da radi tako. Rekla je i da su se zaposleni u domu izjasnili da ne mogu da rade u turnusu 15 dana“.

– Veoma je teško da radite 15 dana sa korisnicima od kojih je 26 nepokretnih. Imam izjave radnika kako ne mogu da rade 15-dnevne smene. Oni su se pojedinačno izjasnili. Ja sam sve izjave poslala Ministarstvu za rad. U vanrednoj situaciji nemate pravo nikog da otpustite sa posla, niti nekoga da primite, a da ja ostavim 40 ljudi bez ikakve nege ne dozvoljavaju mi ni savest ni moral – rekla je Didićeva, a preneo je ng portal.

Oglasio se tada i gradonačelnik Negotina i komandant Štaba za vanredne situacije Vladimir Veličković.

– Definitivno se može konstatovati da se radi o ljudskom faktoru, da je najverovatnije virus ušao preko zaposlenih. Svi organi su na terenu, rade svoj posao, nadamo se da ćemo uskoro imati jasniju sliku što se tiče propusta – rekao je tada Veličković.

izvor: blic.rs

Dodaj komentar