Kultura

4. „Festival hrišćanske kulture“ u Zaječaru

Eparhija timočka po četvrti put organizuje „Festival hrišćanske kulture“. Festival će biti organizovan u saradnji sa gradom Zaječarom i Upravom za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

U okviru ovogodišnjeg Festivala održaće se i Festival dokumentarno-duhovnog filma, koji će, pored domaće publike, pratiti i internacionalni žiri.

Četvrti po redu „Festival hrišćanske kulture“ biće održan u Zaječaru od 5. do 15. septembra 2019.

Prvog dana festivala, u četvrtak 5. septembra, u zaječarskom pozorištu od 15 do 18 sati, biće održan Festival dokumentarno-duhovnog filma. Na programu su „Kijevsko-pečerska larva“, „Iskra u tami“, „Dolina vladara“ i „Rado Srbin ide u vojnike“.

Svečano otvaranje festivala je u 19.30 sati, u porti Saborne crkve u Zaječaru. Na otvaranju će nastupiti Dečiji i Crkveni hor.

Od 20 sati, u porti Saborne crkve, biće održana promocija knjige „Zvonari slobode – Mihajlo Pupin i Sv. vladika Nikolaj Velimirović“, autora Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića. Od 21 sat, u zaječarskom pozorištu, prikazivanje filma „Šavovi“.

Drugog dana festivala, u petak 6. septembra, od 12 do 18 sati u zaječarskom pozorištu biće prikazani filmovi, u okviru Festivala dokumentarno-duhovnog filma. Na programu su: „Balet posle ponoći“, „Obeleženi“, „Plastelin“, „Apostol Kamčatke“, „Put ratnika Hristovog“, „Vjado“, „Kroz ogledalo“ i „Trnje i lovorike Olge Ilić“.

Od 19 sati biće prikazan igrani film „Kralj Petar“. Od 21 sat u „Gostoprimnici“ biće održano Veče filmske muzike u džez obradi. Tom prilikom, nastupiće Sekstet džez orkestra RTS-a sa gostima iz Italije.

Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, Ministarstva kulture i grada Zaječara.

Dodaj komentar