fbpx

3. maj – Svetski dan slobode medija: Srbija na nezavidnom 90 mestu

Preporuka:

Muškarac preminuo na putu Zaječar-Vrška čuka

Na putu Zaječar- Vrška Čuka, blizu graničnog prelaza sa Bugarskom na traktorskoj prikolici u nedelju, oko 18 sati preminuo...

Bez struje stanovnici dela ulice Miloša Obilića

Zbog radova na mreži u četvrtak, 14. novembra bez napajanja električnom energijom biće potrošači u Zaječaru u ulici Miloša Obilića...

Pretežno sunčano i toplo za ovo doba godine

U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano vreme, uz slab i umeren vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniza...
- Reklama -

Svetski dan slobode medija, 3. maj, svet ove godine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu beleži ozbiljan pad medijske slobode izražavanja.

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90. mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Autori izveštaja navode da Srbija nije sigurna zemlja za novinare i dodaju da „raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara“.

Prema Bazi napada na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije, samo u prva četiri meseca ove godine zabeleženo je 55 napada, i to 38 slučajeva pritisaka, 15 pretnji i dva fizička napada.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” izjavili su da vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija.

“ Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija.

Na Međunarodni dan slobode medija ukazujemo na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoju sigurnost i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Podsećamo i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu“, navodi se u saopštenju pomenutih novinarskih udruženja.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi.

“ Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža“, ističu u NUNS-u, NDNV-u i udruženju „Nezavisnost“.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izjavio je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, da je sloboda medija, čija je uloga, ali i obaveza da informišu, obrazuju i zabave, „slika stanja jednog društva“.

„Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda“, naveo je Poverenik.

Evropski parlament je u izveštaju naveo da je sloboda medija na Zapadnom Balkanu nezadovoljavajuća i da, apsurdno, opada paralelno s približavanjem regiona EU.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

In memoriam: Dragoslav Radojević (1953-2019.)

Zaječarac Dragoslav Radojević, jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima preminuo je u utorak, 12. novembra posle kraće bolesti. Kako saznajemo...

Ulica Miloša Obilića bez struje

Zbog radova na električnoj mreži, kupci u ulici Miloša Obilića biće bez napajanja električnom energijom. U petak, 15. novembra, električnu energiju neće imati stanovnici kuća...

Zavod za javno zdravlje „Timok“ obeležio slavu

Praznik Svetih Vrača, Kozme i Damjana, zaštitnika lekarske profesije, obeležili su danas zaposleni u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru. U prisustvu sveštenstva i...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: