Društvo

2018. godine u Zaječaru će biti izgrađena hladnjača i još jedna farma ovaca u Vražogrncu!

radiomagnum.rs

Nakon najvećeg voćnjaka u ovom delu Evrope podignutog u Čelarevu, tokom 2016. i 2017.  kompanija Delta Agrar proširila je svoju voćarsku i stočarsku proizvodnju i na Istočnu Srbiju, te je zasađeno i prvih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru. Novost u ovom zasadu je nova sorta klupskih jabuka – Evelina, koja će se na našem tržištu premijerno naći već u oktobru.

radiomagnum.rs

Kompanija Delta Agrar odlučila se da u Zaječaru podigne i zasade trešnje (30 hektara), pljosnatih breskava (3 ha), kao i šljive italijanske sorte Anđelino (1 ha), koja može da se čuva u hladnjačama i do 3-4 meseca.

Po prvi put podigli su i vinograd, na površini od 7,5 hektara, sa 10 sorti besemenog stonog grožđa, kojeg trenutno na tržištu ima u malim količinama, a veoma je traženo.

radiomagnum.rs

U kompaniji su odlučili da iskoriste karakterističan nagib terena koji je ovde bio najpogodniji upravo za vinogradarstvo, a očekivani prinos grožđa u punom rodu (2021. godine) je 25 tona po hektaru.

” Podneblje u Zaječaru je vrlo interesantno za nas, posebno zbog nadmorske visine, i zato smo odlučili da se oprobamo sa više voćnih vrsta.

Sam način sadnje, konstrukcija zaštitnih sistema i cela tehnologija su vrlo inovativni i zato želimo da pokrenemo i proizvodnju trešanja, breskava i šljiva, baš kao i u jabuka gde smo dominantni već deset godina”, rekao je Nikola Milićević, direktor voćarstva u Delta Agraru, prilikom posete grupe novinara iz Beograda i Novog Sada voćnjaku u Zaječaru.

radiomagnum.rs

Do sada je u ovo imanje uloženo 10 mil EUR, a plan je da se zasadi svake godine šire za po 100 hektara i da se na ovom prostoru formira voćnjak na površini od 400 ha, u kome će biti zaposleno više od 100 stalnih i oko 600 sezonskih radnika.

Već za 2018. planirana je i gradnja hladnjače za jabuke i trešnje, početnog kapaciteta 3.000 tona.


Ovčarstvo stabilnije od tova junadi

Uz širenje voćarske proizvodnje, kompanija Delta Agrar je odlučila da prvi put uđe i u sektor ovčarstva. Reč je o adaptiranoj farmi Vražogrnac, u blizini voćnjaka u Zaječaru. Ovde zasad, u prvoj fazi, imaju 500 grla, a namera je da dostignu broj od 2.000. Na drugoj lokaciji u Zaječaru, planiraju uzgoj još 2.000 ovaca.

Osim objekata sa najmodernijim boksovima i mehanizacijom, na farmi je podignuta i savremena laboratorija za veštačko osemenjavanje.

U Zaječaru će se gajiti ukupno 4.000 grla – u Vražogrncu 2.000 i na drugoj lokaciji još 2.000. Plan je da godišnje imamo više od 10.000 jagnjadi – objašnjava Dušan Vrućkić, rukovodilac farme.

radiomagnum.rs

Osnovni cilj je prodaja jagnjadi na domaćem tržištu, a kako budu rasli kapaciteti i proizvodnja prodavaće se i u drugim zemljama, pre svega na Bliskom istoku.

Druga farma u Zaječaru je još u fazi rekonstrukcije. Na ove dve lokacije planirano je zapošljavanje oko 20 ljudi.

Inače, Dušan Vrućkić napominje da je ovčarska proizvodnja stabilnija od tova junadi, jer postoji stalni trend rasta prodaje jagnjadi. Pritom, Srbija nema dovoljno jagnjećeg mesa, tako da je sigurnost u ceni i plasmanu bila jedan od povoda da Delta Agrar pokrene ovaj novi projekat.

autor teksta: Marko Andrejić

izvor: ekapija.com

1 komentar

  • Samo kad bi jos misli odgovarajuci kada a ne nepismene seljancure bilo bi Dobro! Neka M objasne zasto ljudima daj sporazumna resenja o otkazu aotpusteni su? Kako da ti ljudi regular svima prava sa takvih resenja? Zahteve nadam odgovor ali ne od nepismene seljancure vec od general not directors !

Dodaj komentar