10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ počinje 18. aprila

1
FOTO: zajecaronline.com

U Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“, u četvrtak 18. aprila 2019. biće svečano otvoren 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR„. Festival će u 19 sati otvoriti dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine.

Nakon svečanog otvaranja, premijerno će biti izvedena predstava zaječarskog teatra „Mačak u čizmama“. Osim pozorišta iz Srbije, na ovom dečijem festivalu učestvovaće i teatri iz Bugarske, Hrvatske, Francuske i iz Narodne republike Kine.

„Saradnja koju smo prošle godine pokrenuli sa Kinezima sada već daje rezulate. Festival će započeti našom premijerom predstave „Mačak u čizmama“. To je velika, lepa dečja predstava kakvu, ne samo po kvalitetu, već i po gabaritima nismo skoro imali u ovom pozorištu i nadamo se da će ona biti jedan od uspeha novog tima, da će dugo trajati i da ćemo se njome ponositi“, istakao je na pres-konferenciji Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

Direktor Vladimir Đuričić govorio je i o ostalim projektima u ustanovi.

„Završava se predstava „Đelem, đelem“, mjuzikl koji sa članovima Udruženja Roma iz Zaječara radi Žoro Ivanov, reditelj iz Bugarske. Ova predstava nadamo se da će imati „dug život“ kod nas i u inostranstvu, gde takođe planiramo njeno izvođenje. To je prva predstava koja se radi u profesionalnom pozorištu Srbije, u kojoj učestvuju isključivo Romi i glumci amateri.

U junu počinje rad na predstavi „Petra“ koju će režirati Irfan Mensur. U predstavi će igrati Tanja Bošković, njena ćerka i dve glumice zaječarskog teatra. Planiramo da predstava „Petra“ otvori naredni festival posvećen Zoranu Radmiloviću. Glumac Desimir Stanojević, uveliko priprema mjuzikl, i počeće sa radom na jesen. Obe zgrade naše ustanove se ubrzano uređuju i nadamo se da će ova godina u oblasti kulture doneti mnogo radosti Zaječarcima“ naglasio je direktor Đuričić.

O predstojećem festivalu govorio je i Miloš Đuričić, direktor festivala za decu „ZajeČAR“, inače umetnički rukovodilac zaječarskog pozorišta. Novina na predstojećem festivalu biće titl za strane predstave, tako da će biti prevedena i bugarska i kineska predstava, čime su uvaženi zahtevi roditelja da se predstave prevode.

„Bugarska predstava teatra iz Vidina biće prevedena na srpski jezik, a kineska lutkarska predstava na engleski jezik. Cilj je da se drugačija estetika i drugačije pozorište koje se razlikuje od srpskih teatara predstavi deci, kako bismo narednih godina doveli još avangardnije predstave i negovali ukus mladih ljudi.

Ove godine publika će moći da vidi najbolje dečje predstave iz Srbije, a međunarodni karakter festivala biće još izraženiji. Trudićemo se da napravimo karnevalski doživljaj ispred pozorišta sa pratećim programom. Imaćemo žonglere, ženu skulpturu, klovna. U žiriju festivala su: glumac Desimir Stanojević, predsednik i glumice našeg teatra Ana Bretšnajder i Nataša Petrović koja je i rukovodilac dečje scene“, poručio je Miloš Đuričić, direktor festivala za decu „ZajeČAR“.

Miloš Đuričić je uputio apel da se karte kupe što pre, kako bi se obezbedilo što bolje mesto u sali.

Komplet karata za 6 večernjih predstava od 19 sati košta 1000 dinara. Komplet za jednog roditelja ili pratioca deteta je besplatan, što je takođe novina u odnosu na predhodne festivale kada su i roditelji plaćali karte. Pojedinačna karta je 200 dinara i nju svi plaćaju.

Takođe, Klub kulture u Kotlujevcu krenuće sa radom 20. aprila, na mestu gde je otvorena gradska galerija, navode iz zaječarskog pozorišta.

1 KOMENTAR

  1. Lepo je kada je mladi glumac umetnicki direktor pozorista, ali taj mladi covek treba da ima znanje i iskustvo.On je glavna licnost u Pozoristu, ne upravnik. Upravnik je politicar.Plasim se da na nejaka pleca nije previse odgovornosti kojoj nece odgovoriti.Voleo bih da nisam u pravu.Voleo bih da Zajecarsko pozoriste bude najbolje.Ali , tesko sa tezgarosima iz Beograda i jednog ozbiljnog stalnog reditelja koji bi iskoncipirao repertoarsku politiku. Velik posao za strica i njegovog necjaka

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here