PR tekstovi

Zlatibor vazdušna banja

Ukoliko tražite odmor u Srbiji koji okrepljuje telo, um i dušu, niste slučajno došli baš na ovo mesto.

Idealna destinacija za vas je vazdušna banja, mesto gde možete da dišete punim plućima i iz prirode crpite pozitivnu energiju.

Ono što vazdušne banje razlikuje od drugih jeste ambijent u kom je vazduh izuzetno blagotvoran za respiratorne organe. Vazdušne banje su neka vrsta ekoloških oaza koje odlikuje visoka koncentracija ozona i jona, kao i odsustvo aerozagađivača.

Jedna od najboljih vazdušnih banja u Srbiji je Zlatibor, planina na kojoj se ukrštaju vetrovi i čija netaknuta priroda oduševljava na stotine hiljada turista godišnje.

Zbog svoje „ruže vetrova“, Zlatibor je nadaleko čuven kao klimatsko lečilište u kom su uvek optimalni uslovi za boravak na otvorenom, bez obzira na godišnje doba. Zlatiborska klima može imati pozitivan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje.

Zlatibor ima izuzetno čist vazduh koji je idealan za osobe sa respiratornim problemima. Prosečna nadmorska visina, koja iznosi oko 1.000 metara, količine padavina i veliki broj sunčanih sati pogodovali su cvetanju bujne vegetacije – raznim biljkama među kojima ima i lekovitih.

Takođe, Zlatibor se nalazi u području bez industrijskog zagađenja i ima malu gustinu naseljenosti što doprinosi kvalitetu vazduha.

„Zlatna planina“ je poznata i po svojim prirodnim lekovitim izvorima mineralne vode. Mineralna voda Zlatibora bogata je raznim mineralima kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, koji mogu biti korisni za poboljšanje metabolizma i zdravlja kože.

Ljubitelji prirode i aktivnog odmora već su upoznati sa čarima Zlatibora i uvek im se rado vraćaju. Osim navedenog, boravak na ovoj planini pruža vrhunsku relaksaciju i odmor od svakodnevnog stresa.

Opuštanje u prirodi, duge šetnje i aktivnosti na otvorenom mogu instant popraviti raspoloženje što doprinosi celokupnom poboljšanju zdravstvenog stanja.

Ako imate određeni zdravstveni problem ili samo žudite za relaksacijom od ubrzanog životnog tempa, Zlatibor je idealno mesto za vas.

foto: Jezero na Zlatiboru

Klima Zlatibora

Mediteransko-kontinentalna klima, Zlatiboru je podarila čist vazduh sa karakterističnom koncentracijom lakih jona, odustva alergenata, izraženim ultraljubičastim zračenjem i 2003 sunčana sata godišnje.

Klimu Zlatibora odlikuju i minimalna temperaturna kolebanja koja su ovu planinu učinila jedinstvenom vazdušnom banjom i riznicom zdravlja u Srbiji i šire.

Zlatiborci su, živeći na dva ili tri mesta, uočili da im požeška klima ne prija koliko ona na Zlatiboru. Zbog toga su decu, koja bi zimi kod kuće često obolevala, leti obavezno vodili na Zlatibor.  Tako su se deca pred jesen kući vraćala zdrava i rumena.

Kada je Zlatibor proglašen vazdušnom banjom?

S obzirom na to da je od davnina poznato da je zlatiborski vazduh lekovit, ova planina dobila je status vazdušne banje koji ponosno nosi više od 123 godine.

Zlatibor je 20. avgusta 1893. godine vazdušnom banjom proglasio kralj Aleksandar Obrenović.  Kako je prenela ondašnja štampa, istog leta su boravak u Ribnici i šetnje zlatiborskim livadama okrepili plućnog bolesnika, sina bivšeg predsednika Narodne skupštine Kraljevine Srbije i užičkog advokata Aleksu Popovića.

On je podigao nekoliko borovih brvanara i nagovorio bogate Užičane da pod Tornikom izgrade prvo turističko naselje. Tako je začet turizam na najlepšoj srpskoj planini. Ostalo je istorija.

Od tada do danas, Zlatibor je prošao značajan put od svega nekoliko vila u samom srcu do najposećenijeg turističkog centra u Srbiji.

Apartmani na Zlatiboru poznati su po miru i komforu, vrhunskoj uređenosti i mirisu četinarskih šuma koje ih okružuju.  Bez obzira na godišnje doba, sve vrvi od turista. Zato na vreme rezervišite smeštaj, jer se može desiti da kapaciteti budu popunjeni.

Kome pogoduje boravak na Zlatiboru?

Zlatiborsko područje pogoduje apsolutno svima. Ovde se susreću mediteranska i kontinentalna vazdušna strujanja što je dalo umerenu klimu, nizak vazdušni pritisak i suv vazduh koji izuzetno pogoduje respiratornim bolesnicima (bronhitis, alergijska astma, bronhijalna astma i dr.)

Osim toga, vazdušna banja Zlatibor pogodna je i za lečenje sledećih bolesti:

  • Poremećaja metabolizma
  • Malokrvnosti
  • Kardiovaskularnih bolesti
  • Bolesti tiroidne (štitne) žlezde
  • Isrcpljenosti i nervne prenapregnutosti

Mnogi sportisti, koji su upoznati sa svim prednostima zlatiborske klime, biraju upravo ovu destinaciju za pripreme i spremanje za važne mečeve. Tu je i veliki sportski centar sa puno podloga za razne sportove.  Potencijal su prepoznali i sportski radnici koji ovde organizuju kampove za sportiste iz zemlje i regiona.

Specijalna bolnica „Čigota“ Zlatibor 

Nakon opsežnih proučavanja klimatskih i drugih faktora na Kraljevim vodama, osamdesetih godina je podignut Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju oboljenja tiroidne žlezde (gušavost) „Zlatibor”.

U okviru ovog zavoda pacijentima i gostima na raspolaganju je i popularni program koji je namenjen onima koji žele da izgube kilograme i steknu kondiciju uz stručnu pomoć.

Specijalna bolnica Čigota Zlatibor raspolaže najsavremenijom opremom, kao i timom specijalista lekara i terapeuta.

Bavi se prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom oboljenja štitaste žlezde, zatim prevencijom i lečenjem bolesti metabolizma, posebno gojaznosti, dijagnostikom i rehabilitacijom povreda loko-motornog sistema kao i drugih oboljenja.

U okviru Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma Zlatibor Čigota nalazi se i Relaks centar sa saunama, parnim kupatilom, bazenom, solarijumom, hidro masažama i drugim sadržajem.

Apartmani na Zlatiboru

Ukoliko ste rešili da dodjete na ovu prelepu planinu i uživate u čarima vazdušne banje možete izabrati neki od apartmana na Zlatiboru. Veliki izbor smeštajnih kapaciteta čini ovu planinu idealnom za odmor i razonodu. Spremna je da ugosti svakog turistu i da mu otkrije sve svoje čari.

Dodaj komentar