Vlado Madžoski

ŽIVOT NA GRANICI – VLADAN I STEFAN

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Dani u januaru i pored niskih temperatura polako ali sigurno podižu temperaturu u strankama pred lokalne izbore koji će biti održani negde aprila meseca. Još je toplije u glavama ovdašnjih političara i politikanata. Ako se ne dobije neka “masna” pozicija od čega će se živeti narednih godina!? O čemu je reč? Unutar stranaka i strančica intenzivirana je borba za poziciju na izbornoj listi. Nije svejedno da li si prvi na listi (to znači da si kandidat za gradonačelnika) ili si u donjem delu, oko pedesetog mesta, tek reda radi, da se popuni lista.

U prethodnim kolumnama bavili smo se nekadašnjim šefovima Ničićem i Mirkovićem. Oni su sada autsajderi (možda Mirković postane predsednik Srbije!?) a novog gradonačelnika treba tražiti iz redova SNS-a. Sve ostalo bi bila senzacija ili krajnja nesposobnost u redovima ove stranke.

Naravno, stranke se trude da “prljav veš peru” bez prisustva javnosti te su insajderske informacije retke i često netačne. Čak su i lokalni političari i politikantići naučili da u javnost puštaju brojne netačne vesti, da oprobaju puls naroda i kolega, da zavaraju trag i učine svoju poziciju što boljom. Ovo važi za “velike”, vladajuće , dok “kombi” stranke a, one su najbrojnije u našem gradu, muku muče kako da “navataju” pedeset imena koja će popuniti listu. Svakako, naizanimljivije stvari se događaju u velikim strankama a to je u ovom trenutku u Zaječaru jedino SNS i, možda po malo, SPS. Što se brojnosti, organizacije, finansija, tiče oni su prvi pa deset mesta prazno onda dolaze ostali. Koje su to stranke , grupe građana, pokreti saznaćemo tek kad prijave svoje liste za izbornu trku. Ostavka Velje na fotelju gradonačelnika nije nikoga iznenadila, mislim da je svima laknulo. Posle ostavke nastupa blago silovanje Zakona o lokalnoj samoupravi i uvođenje prinudne uprave. Smatraju u SNS-u da ako na čelo Prinudne uprave dovedu nekog dobrog kandidata da će pobeda biti ubedljivija.

Da se vratimo na izborne kombinacije. stranku. U ovom trenutku SNS je stranka koja će , skoro, sa lakoćom po drugi put osvojiti vlast. Još ako tokom kampanje dođe Vučić i obeća bar malo dotacija za ispražnjenu gradsku kasu oni će bez pomoći dosadašnjih partnera moći da sastave novu lokalnu vlast. Ko će biti kandidat SNS-a za gradonačelnika još uvek nije poznata. Otud nam sloboda da malo “licitiramo” o potencijalnim kandidatima. Prva dva, moguća, kandidata za gradonačelnika su Vladan Paunović i Stefan Zankov. Šuška se da se još neki zvani i samozvani kandidati guraju da predvode listu, posebno se spominju “prvi privrednik” I “prvi doktor” varoši ali otom potom, kad dođe vreme.

O kome prvo pisati od ova dva ozbiljna kandidata? Dilemu sam razrešio-prvo o starijem po godinama.

Vladan Paunović je u Zaječar stigao posle fakulteta prateći svoju životnu izabranicu. Prvih godina bio je inspektor u policiji koju je napustio iz, meni, nedovoljno poznatih razloga i potom postao novinar. U RTZ (Timočka TV i radio) brzo je postao jedan od urednika. Bio je jedno vreme, pre imenovanja za načelnika Okruga, direktor TV Best i prvi saradnik Saše Mirkovića. Tako je bilo nekada a istini za volju valja reći da je odnos Mirkovića i Paunovića ubrzo tokom leta 2013.godine postao loš. Šta se sve krije iza toga nije mi poznato, te nemam nameru da nagađam oko čega su se zamerili. Možda bi bilo najbolje da nam to Vladan ispriča, makar u kampanji. Ako imamo u vidu da je Paunović šef prinudne uprave Odbora SNS-a, nakon loma i štete koju je napravio Mirković, onda je logično da ga njegovi kandiduju za gradonačelnika. Ako me neko pita da li Paunović može da bude gradonačelnik odmah ću da kažem-posle Velje svako može da bude gradonačelnik a za Vladana se do sada nije čulo da je lopov te je on prvi uslov ispunio. Dosta je, valjda, Zaječaru da mu na čelu grada budu lažovčine i lopurde. Aman više! O drugim osobinama i sposobnostima Paunovića neka prosude biirači.

Drugi “viđeni” kandidat za gradonačelnika, kažu čaršijski insajderi, je Stefan Zankov. Mlad čovek, obimna politička a tanka profesionalna biografija. Još kao jako mlad dogurao je do potpredsednika Skupštine Srbije na predlog SRS. Paralelno u više mandata bio je poslanik i odbornik u gradu. Pamtim da je u to doba bio jedan od bitnih koalicionih partnera Boška NIčića. Lepo su sarađivali i što se mene tiče to mu je minus. Drugi minus dodelih mu slušajući njegovo dvanaestominutno obrazloženje, nakon nedavne sednice Skupštine, o formiranju nove (Saše Mirkovića) odborničke grupe koja je, uzgred rečeno, sastavljena od dotadašnjih odbornika SNS-a. Toliko je okolišao oko teme, kao mače oko vruće kaše da se zapitah-da li bi on bio dobar gradonačelnik kad se toliko vrti oko neke škakljive teme. Malo više odlučnosti i pripremljeniji medijski nastup bi svakako bili od koristi njemu i građanima ukoliko bude kandidovan i izabran za gradonačelnika. Mora se priznati da je po izboru za predsednika skupštine Zaječara pokazao neke osobine koje valja poštovati. Srezao je sve nepotrebne troškove na minimum, što retko koji političar čini i zaista se trudio da pronađe spas iz beznadežne situacije bankrota grada. Čujem da i on spada u poštene političare što je danas prava retkost u Srbiji, valjda će takav ostati. Zbog istine valja dodati da je i on uz ostale odbornike snosi odgovornost za finansijski kolaps grada. Znali su da Mirković pelješi naše pare ali nisu javno digli glas, podneli ostavke. To važi i za prvog kandidata. Partijska disciplina je u drugom planu kad ti lopov prazni kuću u kojoj živiš. Valja dodati de je, gotovo od samog početka i dolaska Mirkovića u SNS bio u stalnom sukobu sa njim i da je dosta doprineo da ovome vidimo leđa.

Uz ove impresije o mogućim kandidatima za gradonačelnika valja još jednom dodati da će, po svemu sudeći, na izborima učestvovati desetak lista stranaka i grupa građana. Gotovo da sam siguran da polovina neće preći census, pogotovu što će se glasati uz predsedničke izbore te će biti povećana izlaznost a time i prag od 5%.

Sve u svemu, iskustvo nam kaže da je mudro glasati ne za one koji nam se sviđaju već za one koji će biti u stanju da od Zaječara naprave mesto dostojno za život. Dosta je bilo prazne priče i pljačke. Nikako nisam pristalica bojkotovanja izbora. Kad ne izađete na glasanje svoj ste glas dali onome za koga nikada ne bi glasali. Treba izaći, makar precrtali sve.

V.Madžoski

P.S. U ovom tekstu izneti su stavovi autore ne i nužno stavovi redakcije.

2 komentara

  • куку влајко, овај текст ти не би „прошо“ ни коде учитељице. „Оставка на фотељу“! – врх !! то што помињеш и видиш ( јел си куглу користио) ову двојицу болида као неке личности које би могле да одскоче од осталих прдежа, то више говори о теби и евентуалним твојим аспирацијама у случају да неко од њих „добије“ на изборима, а не зато што су они способни, ваљани и достојни да буду у тим како ти рече фотељама. Они за те фотеље само гузицу и имају…и ништа више. Обојица паразитирају већ деценијама у овој селендри и као што видим немаш ниједно опипљивије радно дело у њиховој биографији које би их квалификовало.Јер га и нема. То где су они били претходно, није ни захтевало. Тражило се само да климају и понављају ко папиге унапред срочен текст. Удворице, каријеристи и полтрони. Издали би и оне који су им леба дали.“Поштен“ не можеш да прилепиш ни једном од ове двојице, јер да су поштени не би правили никакав дил са онима које помињеш као штетне по овај град. Уосталом, што не знаш – питај своје вршњаке из државне безбедности . Сада су то пензионери људи, можда ти и одају тајну. Значи, не шврљај ништа паушално и непроверено, јер ће неко схватити као да се додвораваш некоме од ове двојице и да преко лепог писања тражиш неку позицију сутра. Можда у Комори…рецимо?!

  • Зашто се не испита како и на који начин је Владан Пауновић постављен за начелника округа. Услов за начелника је девет година рада са факултетом.

Dodaj komentar