fbpx
Vlado Madžoski

ŽIVOT NA GRANICI-PRIČA O DVA ZAJEČARSKA DEDA MRAZA

foto: Pixabay

Čeka nas 2017. godina te je to prava prilika da se podsetimo da smo od 2000-tih imali „sreću“ da nas spopadnu dva Deda mraza koji su nas tako zamrzli da je pitanje broj jedan hoćemo li se i kada odmrznuti. Traje to intenzivno od 2003. pa sve do 2015. godine.

Doduše, valja odmah primetiti da smo imali dva osobita Deda mraza. Radili su na sledećim principima-prvom- „dam malo a uzmem mnogo“ („dam vam pevaljke za doček nove godine a onda uzimam od vas 364 dana“) i drugom – spojenih slučajeva pljačke. Valjda se svi sećamo da je prvi Deda mraz dovukao u Zaječar(iz Bora su ih najurili bez pardona) drugog Deda mraza kao svog najbližeg saradnika u obezbeđivanju „pevaljki“ za više desetina nikom potrebnih koncerata kojim su „uveseljavali“ naivne a milionima punili svoje džepove.

foto: Pixabay

foto: Pixabay

Drugi Deda mraz je bio veoma napredan, stalno je bubrio, rastao, te je brzo unapređen u zampredsednika „Živim za krajinu od vaših para“, kupio je RTV Zaječar da cementira vlast ovih veseljaka…… Malo li je? Tako je stvoren trust dva Deda mraza za očuvanje vlasti i opšte pljačke para iz gradske kase.

Naravno, pored njih ozbiljni pomagači u neviđenoj krađi naših para su i odbornici većine u lokalnom parlamentu“ koji su aminovali sve njihove odluke i davali Deda mrazovima legitimitet u pljački bez presedana u „novijoj istoriji Zaječara“. Pred prošle izbore su se „posvađali na krv i nož“ da opet malo bace prašinu u oči. Suština je u sledećem- Uvek mora da postoji vlast i opozicija. Tako je nastala podela u dva krila. To znači da je dobro podeliti uloge a ne da se neko treći pojavi u deljenju para iz gradske kase. Lukavo smišljeno, nema šta! Tako su oni postali „najomiljeniji neprijatelji“ .

Ako se pitate zašto se setih ovih Deda mrazova- odgovor je jednostavan. Naredne godine očekuju nas izbori. Prvi Deda mraz je krenuo u „ofanzivu“ za lokalne izbore uz pomoć društvenih mreža (o tome ćemo više u danima pred nama) dok je drugi Deda mraz postao „kandidat naroda“ za mesto Tome Nikolića na Andrićevom vencu. Mada, kad je reč o njemu, nemojte da nas iznenade preokreti i da se on pojavi na i na lokalnim izborima. Proletos se je, sećate se, kandidovao za mesto Premijera. Da mu poželimo da i na svim narednim izborima tako prođe.

Usladilo se ovim našim Deda mrazovima da nas „usrećuju“, pate kad nisu u „službi naroda“ te bi opet da se okače o našu grbaču. Ako vam je prijalo vi opet glasajte za njih.

I na kraju, kad saberemo šta su ova dva Deda mraza oduzela svima nama (kilometri ulica i lokalnih puteva, vodovoda i kanalizacije, čistog vazduha….) sklon sam da predložim da „gradski parlament“ donese odluku o ukidanju Deda mrazova. Neka oni usrećuju neke druge gradove i opštine, mi ćemo se nekako snaći. Bez „pevaljki“ i lopovluka.

I, neka neko ukloni onu lutku od Deda mraza koja dugo visi na balkonu kod kancelarije od gradonačelnika a ako se pitate zašto svi oni nisu iza rešetaka-pitajte gospodu iz pravosuđa.

U ovoj kulumni izneti su stavovi autora a ne redakcije!

V. Madžoski

 

Dodaj komentar