fbpx

Žikić: Za grejanje Grad Zaječar stambenom preduzeću duguje 123 miliona dinara

Preporuka:

Danas su Kozma i Damjan – Sveti Vrači

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, koji je poznat kao Sveti Vrači....

Predstava „Ivica i Marica“ u zaječarskom pozorištu

Najmlađi Zaječarci imaće priliku da u petak, 15. novembra uživaju u pozorišnoj predstavi za decu "Ivica i Marica". Bajku...

OO „Nove stranke“ Knjaževac: Lokalna vlast nesposobna da rešava komunalne probleme

"Nesposobnost lokalne vlasti u Knjaževcu da rešava komunalne probleme vidi se i u činjenici da i najprostiji radovi ne...
- Reklama -

Ivan Žikić, v.d. direktora Javno-komunalno stambenog preduzeća „Zaječar“, koji će na skupštinskom zasedanju zakazanom za 24. oktobra verovatno biti smenjen sa pomenute funkcije obratio se zaposlenim radnicima i podsetio ih na to kako je preduzeće poslovalo za vreme njegovog mandata.

Kada je 2013. godine došao na čelo preduzeća, Ivan Žikić, v.d. direktora JKSP „Zaječar“ kaže da je preduzeće bilo u minusu oko 103 miliona dinara, a danas je u dobitku oko 18,5 miliona. I pored rasta cene mezuta na tržištu, Žikić kaže da je rukovodeći firmom poslednjih skoro 7 godina uspeo da grejanje u Zaječaru stabilizuje, kao i da Direkciji za robne rezerve isplati jemstvo od 48,8 miliona dinara na kontu duga koje je potpisao Boško Ničić za vreme prethodnog mandata.

“ Pored jemstva, JKSP „Zaječar“ je u potpunosti isplatilo i obaveze koje je imalo prema beogradskom preduzeću u iznosu od 21,2 miliona dinara po odluci Apelacionog suda. I to dugovanje datira iz perioda pre 2013. godine“, kaže Žikić.

On je podsetio da je JKSP „Zaječar“ za vreme njegovog mandata u potpunosti otkupilo opremu i imovinu „Toplane“ u stečaju.

“ Po dobijanju saglasnosti od Uprave za javne nabavke u potpunosti smo otkupili opremu i imovinu zaječarske „Toplane“ u stečaju i ona je sada u našem vlasništvu. Mi smo tu imovinu sada vratili pod okriljem grada, odnosno stambenog preduzeća i samo po osnovu zakupa na godišnjem nivou gradu i građanima pravimo uštedu od nekih 7,5 miliona dinara“, poručio je Žikić.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku alarmantan je dug Gradske uprave sa budžetskim korisnicima odnosno ustanovama prema preduzeću JKSP „Zaječar“, jer u ovom trenutku iznosi preko 123 miliona dinara.

“ Možda nekom ta suma novca ne znači mnogo, ali ako bismo to preveli u mazut, to je bez malo količina mazuta za celu grejnu sezonu“, kaže Žikić.

Javno-komunalno stambeno preduzeće „Zaječar“ na čelu sa Žikićem obraćalo se rukovodstvu Grada u nekoliko navrata, i u pisanoj i u usmenoj formi, kako bi pomenuto dugovanje bilo regulisano. Međutim, prema Žikićevim rečima do rešenja nije došlo, već je od rukovodstvo grada samo vršilo pritisak da se pomenuti dug otpiše.

“ Umesto da nađemo rešenje za dugovanje, rukovodstvo Gradske uprave je zahtevalo da otpisujemo njihova dugovanja prema nama, što je protivzakonito. Dodaću i to da Javno-komunalno stambeno preduzeće „Zaječar“ Direkciji za robne rezerve trenutno duguje 3.400 tona masuta, a od toga je samo 3.000 tona uzeto u vreme prethodnog rukovodstva firme“, kaže Žikić.

On je podsetio i da je, pre par meseci, JKSP „Zaječar“ kupilo dva autosmećara kako bi pojačali komunalni sektor. Zbog toga, ali i povećane cene mazuta na tržištu, došlo je do malog kašnjenja u isplati plata radnicima. Međutim, sledeću platu radnici primaju za septembar, tako da je i to kašnjenje nadoknađeno.

Žikić je napomenuo i to da je stambeno preduzeće u Zaječaru u prethodnom periodu bilo predmet velikog broja kontrola i inspekcija uključujući i dve državne revizije, nakon kojjih je ustanovljeno da u radu preduzeća nema većih nepravilnosti i da JKSP „Zaječar“ posluje u zakonskim okvirima.

Žikić je u obraćanju radnicima naglasio da on nikada neće da uradi ništa na štetu grada, ni na štetu preduzeća, tako da je njegova smena jedini način da bude uklonjen sa puta.

Pogledajte kompletno ovraćanje Ivana Žikića radnicima JKSP „Zaječar“:

2 KOMENTARA

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

In memoriam: Dragoslav Radojević (1953-2019.)

Zaječarac Dragoslav Radojević, jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima preminuo je u utorak, 12. novembra posle kraće bolesti. Kako saznajemo...

Ulica Miloša Obilića bez struje

Zbog radova na električnoj mreži, kupci u ulici Miloša Obilića biće bez napajanja električnom energijom. U petak, 15. novembra, električnu energiju neće imati stanovnici kuća...

Zavod za javno zdravlje „Timok“ obeležio slavu

Praznik Svetih Vrača, Kozme i Damjana, zaštitnika lekarske profesije, obeležili su danas zaposleni u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru. U prisustvu sveštenstva i...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: