Dikie Lebedi

Zidanje Skadra na Timoku

Iskoristila sam protekle dane da obiđem parohiju, pustim mozak na ispašu i fotografišem naš lepi grad, ili barem ono što je od njega (p)ostalo.

Rekoh sebi: red je da malo odmorim, a red je da odmore i oni koji vazdan kukaju da ih napadam samo zato što sam dokona i zlobna i ne razumem koncept napretka koji je smućkao veliki vođa.
Red je i da im dam priliku da smisle nešto originalnije za odbranu svojih zlodela od struganja memorijalne table na Paviljonu i optuživanja onih koji svolje mišljenje iznose u kolumnama pod alijasima.Nisam očekivala da ću im nedostajati, nisam očekivala da će pitati, ali eto… iznenadili su me.
Nestala nebitna ja na par dana, oni već krenuli da kuvaju žito i pripremaju daću, a ja rekoh posvetili se rešavanju bar dela problema koji su zatrpali ovaj grad.
Kojih problema? Možda ne znaju ljudi?Evo šta je oko moje kamere zabeležilo.
Šetajući uređenim ulicama našeg grada, došla sam do zaključka da je pravo čudo što nas još uvek nisu pojele zmije – jer je trava duž pojedinih ulica, i to ne samo onih koje se nalaze na periferiji narasla do kolena, a ponegde i više.
310515-skadar-zmije
Sve to ne bi bilo ni upola toliko žalosno da trava nije narasla na prostoru predviđenom za gradsko zelenilo i cveće, koje treba da ulepša naš grad. Žardninjere su na nekim mestima razbijene, a na nekima bogato zatrpane rizlom – osim zmija, ne znam šta bi tu drugo moglo da iznikne.
310515-skadar-ža
Pored čička iznikli su i automobili koji prostor predviđen za zelenilo koriste kao parking, kanda nije dovoljno što jašu i onako sužene trotoare i tako primoravaju građane da idu kolovozom.
Nepropisnim parkiranjem se, iako je Zaječar šampion među gradovima po bahatom parkiranju, niko ne bavi, jer to valjda nije ni u čijoj nadležnosti.
310515-skadar-parkiranje
Još jedan kružni tok, osim one makete u centru grada, krasi Zaječar – i po čelnicima grada to je sada jedna od najbezbednijih raskrsnica u gradu.
Ne kapiram kako razbacana rizla i kamenje, isečena ulica, i cepanke koje stanovnici umeću u isečenu ulicu da ne bi sekli gume dok izlaze iz svojih dvorišta imaju uticaj na bezbednost, ali sam sasvim sigurna da će u najskorije vreme neko od motociklista ili biciklista ostaviti kosti na ovoj raskrsnici.
310515-skadar-tok
Ono što nisam mogla da ne primetim jeste i činjenica da se u našem gradu na javnim ustanovama zastave Republike Srbije i dalje kače kao gaće.
Osim što nisu propisno okačene, one su i pocepane i prljave -što ne služi na čast nikome. Valjda se tu ide onom logikom: kakva nam je država, takve su i zastave.
310515-skadar-zastave
Kad već obilazim parohiju, red bi bio da proverim i kako teku radovi na mostu na Timoku.
Dočekala me je šačica majstora koji bazaju na tamo na ovamo i kao nešto rade i komična tabla o zabrani parkiranja.
310515-skadar-ulaz
Šta građani misle o Skadru na Timoku dovoljno govori grafit pored mosta.
310515-skadar-građani
 Šta ja mislim o mostu?Nisam stručnjak, ali moram da pitam: hoće li korito ispod mosta ostati ovako suženo , jer izgleda komično, a i nisam sigurna da će u slučaju poplava biti dobro da ostane takvo?!U svakom slučaju, ne liči na ono što je pompezno najavljivano, a i kako je više nego očigledno da se most gradi na “nebezbednim” stubovima starog mosta, ne mogu da ne pitam: Što je most uopšte i rušen?
310515-skadar-ja
Dakle, gospodo, pre nego što nastavite da se zabavljate pitanjima: Gde je, šta radi i čime se bavi Dikie Lebedi? – pozabavite se vi nekim malo bitnijim pitanjima.
Za mene ne brinite, nastaviću ja i dalje da pišem: mrki pogledi iz automobila parkiranih u kasne sate pred mojom kućom nemaju ama baš nikakvo dejstvo na mene, kao ni suptilne ponude za posao u državnim organima.
Ako vas baš toliko brine gde sam: znajte da sam uvek mnogo bliže nego što mislite da jesam i posmatram vas.
Poseban pozdrav za “zabrinutu dušu” koja me je proglasila za otpisanu: Selam Alejkum! 
Dikie Lebedi

1 komentar

Dodaj komentar