fbpx
Najbolje iz Paraćina

Željko Miletić iz Paraćina proizvodi kozji sir za gurmane i sladokusce (VIDEO)

Kad je pre pet godina odustao od posla fizičko-tehničkog obezbeđenja, Željko Miletić iz Lebine kod Paraćina danonoćno je razmišljao kako da pronađe biznis koji će mu biti budućnost. Željko danas na tradicionalni način pravi desetak vrsta kozjih sireva koji imaju na tržištu odličnu prođu, pa ove godine već planira da proširi stado i proizvodnju.

Kozji sirevi su u svetu cenjeni delikatesi odavno, a poslednjih godina i u našoj zemlji su sve traženiji. Najskuplje vrste sireva, poput specijalnog sa tartufima, degustiraju kupci u inostranstvu, dok u ovdašnjim restoranima uživaju najviše u dimljenim poslasticama za grilovanje, kaže Miletić.

Trideset trogodišnji Željko kada je ostao bez posla odlučio je da se oproba u kozarstvu. Prve koze je nabavio pre 6 godina i njihov broj je vremenom rastao.

„Kako je potražnja za mlekom rasla, tako smo i povećavali stado. Pored meleza i jarca imam dosta francuskih alpina, Za alpinne sam se odlučio po savetima iskusnijih stočara, prvenstveno zbog mlečnosti i lakog prilagođavanja području u kome se nalaze“, kaže Miletić.

Pored plasmana mleka, surutke i klasičnih belih sireva, Željko i njegova supruga prave i sireve sa raznim dodacima: sireve u maslinovom ulju, dimljene sa crnim i belim tartufima, sireve sa pršutom, sireve sa sremušem i belim lukom.

„Najveći deo naših sireva odlazi kupcima iz zemalja Zapadne Evrope: Nemačke, Austrije, Francuske, oni kupuju sve što su dosad probali. Na domaćem tržištu nam takođe dobro ide, našim sirevima se prvenstveno snabdevaju restorani, tako da od proizvoda ništa ne ostaje. Zbog odlične potražnje, ove godine planiram uvećanje stada, a onda ćemo videti za dalji broj u budućnosti“, kaže Željko.

Na 21. Međunarodnom sajmu privrede u Paraćinu njegov štand je bio jedan od najposećenijih.

„Trenutno su ovde stari sirevi u vakumskom pakovanju, sirevi sa plesnima, dimljeni sirevi, kozji sirevi sa začinskim biljem, sa sremušem, beli kozji sirevi i vurda kozje. Procedura pravljelja pravog kozjeg sira dosta se razlikuje od onog koji se radi u fabrikama. Ovi se rade na tradicionalni način kao što su naše bake radile“, objašnjava.

Ovo poljoprivredno gazdinstvo trenutno ima 50 koza.

“ Trenutno je zatišje pred mužu, jer su koze završile sa parenjem i sve su sjarne. Muzu se još nekih mesec dana, a posle toga odmaraju. U sezoni od 5o koza spremim mesečno oko 90 kg sira“, kaže Miletić.

Prema njegovim rečima, njegova porodica živi samo od kozarstva i prozvodnje kozjih sireva.

„U pitanju je porodični biznis i ovim poslom se bavimo supruga Izvorinka, moja majka Zorica , otac Ljubomir i ja već 8 godina. Ja sam pokrenuo tu proizvodnju. Na ideju sam došao, jer živim na selu i imao sam dosta životinja, pa sam želeo da kupim i dve alpske koze. Po povratku iz Francuske, pošto sam tamo probao neke sireve koji su radjeni po posebnim receptima poželeo sam da  pokrenem proizvodnju ovde“, objašnjava.

Poslovi su podeljeni i zna se ko šta radi, objašnjava Željko.

„Supruga i majka su zadužene za mužu, a otac je glavni pastir kad sa prvom vegetacijom, na proleće, koze izađu iz štale i krenu na ispašu. U čuvanju stada tada pomažu dva psa rase mađarski pulin. Za 6 do7 sati, koliko dnevno provedu napolju, popasu oko 40 vrsta biljaka“, objašnjava.

Koza je izuzetno čista životinja. Kozji sir je veoma zdrav,a naročito kozje mleko i kozja surutka i to su najzdraviji proizvodi. Koza pase oko 50 tak čistih, zdravih i lekovitih biljaka.

„Koza ne jede travu koja je zatrovana i kada oseti miris pesticida, ne pije prljavu vodu. Hrani se isključivo zdravom biljkom, pa zato mladi kozji sir i surutku lekari proporučuju deci, bolesnima i starima za oporavak jetre. Običnog kozjeg mleka u Paraćinu vrlo retko ima na tržištu jer praktično nema odgajivača koza, a kad ga ima, cena je do 150 dinara za litar. To mleko ima karakterističan ukus i najmanji procenat masnoće, pa je najsličnije majčinom mleku“, kaže Miletić.

Svi  proizvodi su odličnog kvaliteta, prirodni i zdravi.

„Po meni najbolji je dimljeni kozji sir i on se najviše traži na tržištu i dosta ga kupuju za restorane. Na zapadu najveća potražnja vlada za sirevima sa tartufima. Ja najviše volim sir sa sremušem. To je divlji beli luk koji raste u planini“, rekao je Miletić.

Za jedan kilogram dobrog sira treba 6 do 7 litara mleka.

„Koza u proseku dnevno daje od 3 do 3,5 litra. Pošto imam i mlađih koza, dnevno raspolažem sa sedamdesetak litara, što je desetak kilograma sira. Mladi kozji sir dobija se za jedan dan od muže i on je osnova za sve specijalitete koje potom proizvodimo“, kaže Željko.

Situacija u poljoprivredi nije ni malo ružičasta u našoj zemlji.

Biti stočar u Srbiji i nije tako loše, ali mora dosta da se radi da bi se imalo. Država bi trebalo da povede više računa o nama proizvođačima, jer smo mi jedina fabrika koja je ostala i koja ovu zemlju drži. Njenim uništenjem i uvozom poljoprivrednih proizvoda neće biti nikome dobro“, upozorava Miletić.

Porodično gazdinstvo Miletić planira da u budućnosti otvori jednu mini mlekaru, kao i da poveća svoje stado.

O kozjem siru…

Stočari kažu da je proizvodnja kozjeg sira stara najmanje 10 000 godina, a kao i toliko toga drugog, koze su stigle sa istoka u antičku Grčku, odakle su ih preuzeli stari Rimljani.

Francuska je po broju koza tek na 15. mestu u svetu, ali proizvodi čak 90 vrsta originalnih kozjih sireva od neverovatnih 100.000 tona kozjeg mleka na godišnjem nivou. Inače, proizvodnja kozjeg sira datira još od 8.000 godina pre naše ere, stari Rimljani i Grci doneli su ove proizvode baš u dolinu najveće francuske reke Loare.

Kozji sir ima visoke nutritivne vrednosti, lakše je probavljiv u odnosu na druge sireve, veoma je bogat kalcijumom, kao i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i potpomažu topljenje masti. Takođe, sadrži značajno manje kalorija i masti u odnosu na kravlji, a ima visok sadržaj proteina zbog čega se posebno preporučuje u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima. Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka su proteini koji se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i amino-kiselinama, čime obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga ili drugih napornih aktivnosti. Adekvatan je i kao zamena za meso, a pedijatri ga preporučuju u prehrani dece zbog minerala (kalcijum, magnezijum, fosfor) koje sadrži, a koji su vrlo važni u formiranju koštanog sistema. Takođe, kao i jogurt od kozjeg mleka, kozji sir poboljšava rad bubrega, pomaže kod problema s povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima jetre i blagotvorno utiče na digestivni trakt, odnosno probavni sistem.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 komentar

 • (Princess.elliot2020@gmail.com)

  Dragi prijatelju,

  (Princess.elliot2020@gmail.com)

  Moje ime je princeza Elliot, imam 27 godina s visinom od 5,7 stopa, predivna sam mlada djevojka vjerna, draga, nježna, jednostavna osoba, poslušna, odana, iskrena, brižna, ljupka, razumljiva, iskrena i pouzdana , Ozbiljno tražim vezu koja vodi bilo čemu / braku, vjerujem da se možemo preseliti odavde! Čekam vaš mail na gornju moju adresu e-pošte … (Sjetite se da udaljenost ili boja nije bitna čak ni naša dob, jer moram vam reći nešto važno, ali ljubav mi je bitna u životu) pišite mi u svom adresa e-pošte: (princess.elliot2020@gmail.com)

  Hvala i lijep dan.

  Lijepi Pozdrav,
  Gospođica: Princezo
  E-pošta: (princess.elliot2020@gmail.com)

Dodaj komentar