fbpx
Kultura

Zaječarskoj publici predstavljeno reprint izdanje knjige „Istorija 20. pešadijskog puka”

FOTO: facebook.com/Matična biblioteka "Svetozar Marković" Zaječar

„Istorija 20. pešadijskog puka” naziv je reprint izdanja knjige, koja je zaječarskoj publici predstavljena u čitalištu Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru.

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara izdala je treću monografsku publikaciju — reprint izdanje knjige „Istorija 20. pešadijskog puka”, pored još dve monografske publikacije u kojima autorstvo potpisuje i Jelica Ilić.

Činjenica da postoji samo jedan primerak knjige, uz prepoznavanje značaja knjige u lokalnim i nacionalnim okvirima, navela je izdavača da izda reprint izdanje.

“Knjiga prati život vojnika 20. pešadijskog puka od početka Prvog svetskog rata do demobilizacije 1920. godine. Ona ima veliku istoriografsku vrednost, jer prikazuje rat iz jedne nove perspektive, iz ugla pešadijskog puka, što ovu knjigu izdvaja od drugih istorija Velikog rata. U njoj su događaji vojnika Negotinske i Timočke Кrajine, jer je usled povećanja broja regruta na području Timočke divizijske oblasti, formiran 20. pešadijski puk, koji je po objavi rata 25. jula, 1914. ušao u sastav Timočke divizije”, navodi u predgovoru ove knjige pukovnik Slobodan Đukić, predavač na Vojnoj akademiji.

FOTO: facebook.com/Matična biblioteka “Svetozar Marković” Zaječar

Кnjiga beleži sudbinu 20. pešadijskog puka

Ova knjiga beleži sudbinu 20. pešadijskog puka u ključnim momentima: Cerska bitka, bitka na Drini, drugu fazu bitke na Drini, ofanzivu austrijske vojske, odstupanje glavne snage srpske vojske 1915, zatim reorganizaciju srpske vojske na Кrfu 1916, Solunski front, da bi na kraju dala spisak poginulih i umrlih oficira, podoficira, kaplara i redova 20. pešadijskog puka 1914-1917.

„Istorija 20. pešadijskog puka” vredan je doprinos tematici Prvog svetskog rata, kao svedočanstva sa jedne strane i podrobnog materijala za izučavanje vojne taktike mladim oficirima sa druge strane, ali i delo koje daje vredne podatke istraživačima i široj čitalačkoj publici uopšte”, rečeno je na promociji ove knjige.

Na promociji su govorili pisac predgovora i načelnik katedre na Vojnoj akademiji pukovnik Slobodan Đukić, doktor istorijskih nauka Aleksandra Pećinar, i viši kustos Narodnog muzeja Zaječar Jelica Ilić, kao i direktor zaječarske biblioteke Boban Đorđević. Đorđević je istakao da zaječarska biblioteka duguje veliku zahvalnost predstavnicima Vojske Srbije kao i poručniku fregate Bobanu Marjanoviću i komandantu brigade pukovniku Novici Veličkoviću.

FOTO: facebook.com/Matična biblioteka “Svetozar Marković” Zaječar

Dodaj komentar