Kultura

Za vikend organizovana treća manifestacija „Brusnik, selo sa dušom”

brusnik selo sa dušom
foto: NPTK "Zoran Radmilović"

Treća manifestacija narodnog stvaralašva pod nazivom „Brusnik, selo sa dušom” podigla meštane na noge!

U Brusniku je u nedelju, 4. juna, održana treća po redu manifestacija narodnog stvaralašva pod nazivom „Brusnik, selo sa dušom”.
Učestvovala su kulturno-umetnička društva: „Penzioner” (Zaječar), „Nikola Pašić”(Zaječar), „Grljan”(Grljan), „Božur”(Zvezdan) i „Romuliana”(Gamzigrad).

Tokom dana organizovano je i kuvanje pasulja koje ovoga puta nije imalo takmičarski karakter.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Кrajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Zaječar u saradnji sa turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Brusnik, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

O Brusniku

Lociran pored (Velikog) Timoka, Brusnik je jedino veće železničko čvorište na pruzi Negotin-Zaječar. Jedno je od osam naselja u Negotinskoj Krajini koja imaju tradicionalne pivnice (takođe poznate i kao pimnice) — privremena naselja, odvojena od sela, u kojima se u prošlosti provodilo po mesec i više dana u berbi grožđa i proizvodnji vina. Uz neka druga vina Krajine, brusnička su izvožena u Francusku krajem 19. i početkom 20. veka.

Naselje je bliže Negotinu (21 km) nego opštinskom središtu Zaječaru (37 km). Ovo je uporedivo sa situacijom u Makedoniji, gde takođe postoji selo Brusnik, u tamošnjoj opštini Negotino.

Ovo je bila 14 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva organizovana od početka godine. Do kraja 2024. planirana je organizacija još tridesetak manifestacija ovog tipa.

Podsećamo, prethodnog vikenda, u Šljivaru kraj Zaječara u nedelju, 23. juna, drugi put je održana manifestacija pod nazivom “Sabor Svete Trojice”.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar