Društvo Izdvajamo

Za obnovu sportske hale u Kotlujevcu iz državne kase još 50 miliona dinara

FOTO: zajecaronline.com

Umesto da 2012. godine sportska hala u zaječarskom naselju Kotlujevac nakon dvogodišnje rekonstrukcije bude otvorena, ona ne dobija ni upotrebnu dozvolu, jer je Ministarstvo omladine i sporta kao finansijer podnelo tužbu protiv izvođača radova. I tako, punih 7 godina hala biva ostavljena bez nadzora, pa je uništavao ko je stigao. Sada će država u njenu ponovnu rekonstrukciju uložiti još 40 do 50 miliona dinara, iako je pre samo nekoliko godina za istu namenu dato duplo više novca.

Izgradnja školsko-sportske hale u Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ započeta je još 2010., a završena maja 2012. godine, kada je u njenu rekonstrukciju uloženo preko 100 miliona dinara. Investicija je tada finansirana iz kredita Evropske investicione banke, NIP-a i gradskog budžeta. Pomenuti objekat, međutim, nikada nije dobio upotrebnu dozvolu, kako kaže gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, političkih previranja u tom momentu.

Gradonačelnik danas tvrdi da je sportska hala 2012. godine bila kompletno završena i spremna za otvaranje, ali je u međuvremenu došlo do spora između izvođača radova – firme „Kolubara“ doo iz Mionice i tadašnjeg finansijera Ministarstva omladine i sporta.

„Spor je izbio oko toga da li je podna obloga bila ovog ili onog tipa, što je bilo potpuno nebitno, ali zbog toga nije mogla biti izdata upotrebna dozvola, koja bi inače bila dobijena.

Međutim, Kancelarija za javna ulaganja sada je, Bogu hvala, ponovo prihvatila da uloži novac u halu, pa će hala napokon biti završena i predata na upravljanje školi „Hajduk Veljko““, kazao je Ničić.

Na pitanje da li je bilo neophodno da se na sportskoj hali skida kompletna fasada i stavlja nova, Ničić je odgovorio:

FOTO: zajecaronline.com

„Fasada ne može delimično da se menja. Ili se skida cela, ili se ne dira. za ovih 7, 8 godina od kada je fasada postavljena promenili su se materijali za njenu izradu.

Novac za menjanje kompletne fasade je odobren od strane Republike i tu nema nikavih problema. Veći problem je što su nepoznati počinioci halu godinama uništavali, a ni policija ni niko od nadležnih nije reagovao“, kaže Ničić.

Od 2012. godine do danas na objektu je prema rečima gradonačelnika pričinjena materijalna šteta od 40, 50 miliona dinara, koliko će ponovo iz državne kase morati da bude uloženo za njenu rekonstrukciju.

Ponovna rekonstrukcija hale najavljivana je od 2017. godine

FOTO: Zajecar Online

Polomljena gotovo sva stakla na prozorima, uništena sanitarija, išarani zidovi i fasada…o stanju sportske hale u Kotlujevcu izveštavali smo još 2016. godine.

Pomenute godine najavljeno je i da će na objektu O.Š. „Hajduk Veljko“ biti postavljen video nadzor kako bi se uništavanje hale zaustavilo, ali do toga nije došlo.

Međutim, juna 2017. godine prilikom posete Zaječaru ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić najavljevio je ponovnu rekonstrukciju sportske hale u Kotlujevcu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić tada je rekao da će za halu biti raspisane dve vrste konkursa: prvi za završetak radova i drugi za sanaciju pojedinih delova hale koji su bili ruinirani. A ukupna vrednost i jednog i drugog projekta, kako je tada rečeno, iznosiće oko 30 miliona dinara.

foto: Vuksan Cerović

Ko je kriv za nedobijanje upotrebne dozvole sportske hale?!

Nakon četiri godine suđenja, presudom Privrednog apelacionog suda u Beogradu u korist Grada Zaječara i Ministarstva za omladinu i sport, januara 2017. godine konačno je stavljena tačka na spor o sportskoj hali u Kotlujevcu, što otvara mogućnost da se hala konačno privede nameni.

„Kolubara“, koja je radove započela 2.decembra 2010.godine, bila je u obavezi da sportsku halu završi u roku od 180 radnih dana. Krajnji rok, predviđen ugovorom, bio je 22.april 2012.godine.

Kako radovi nisu završeni u predviđenom roku, Ministarstvo omladine i sporta raskinulo je ugovor 11. juna 2012. godine, a izvođaču je izmirilo troškove izgradnje za 8 odobrenih privremenih situacija, u ukupnom iznosu od 61 milion dinara.

Na raskid ugovora uticalo je i to što je izvođač radova ugradio sportski pod neodgovarajućeg kvaliteta, mimo ugovora i saglasnosti, koje nadzorni organ nije hteo da overi, objavili su tada u zaječarskoj Gradskoj upravi. Čak i nakon što je Ministarstvo omladine i sporta raskinulo ugovor, izvođač je samovoljno nastavio radove, koje investitor nije želeo da plati. „Kolubara“ je tužila investitore, koji do okončenja postupka nisu mogli da išta učine u hali, niti da je koriste.

Privredni sud u Beogradu je 2.decembra 2014.godine doneo presudu u korist Ministarstva omladine i sporta i Grada Zaječara, ali je „Kolubara“ uložila žalbu.

Privredni apelacioni sud je 7.decembra 2016.godine odbio žalbu kao neosnovanu i potvrdio presudu Privrednog suda.

Konačna presuda dostavljena je 10. januara 2017.godine svim stranama u sudskom sporu, kako bi posle toliko godina školsko-sportska hala u OŠ „Hajduk Veljko“ konačno mogla da se privede nameni.

Dodaj komentar