Društvo

Neki novi Zaječar: Vidimo se na proslavi mature u Berlinu, Frankfurtu ili Štutgartu!

Tekst pod nazivom „Vidimo se na proslavi mature u Berlinu, Frankfurtu ili Štutgartu!“ objavljen preko Facebook-a na stranici „Neki novi Zaječar“ od juče je uzburkao društvene mreže, a po broju komentara čini se da je odlazak mladih u strane zemlje neminovnost koja i u gradu na Timoku uzima svoj danak.

Tekst prenosimo u celosti, a zaključak o tome koliko ima istine u njemu donesite sami…

Boris je napravio vajber grupu i dodao sve svoje školske drugove iz razreda, kada je shvatio da više niko od njih ne živi u gradu iz kog su.

Kada su se dogovarali oko restorana gde će odeljenski da proslave dvadesetu godišnjicu mature odabrali su lep restoran u Berlinu, jer su svih 30 učenika njegovog odeljenja u Nemačkoj. Njihov razredni starešina im se pridružio proslavi, jer gle čuda, nekim čudnim božjim putem se i ona našla u Nemačkoj i to kao medicinska sestra u staračkom domu u Nemačkoj. Da sve bude zanimljivije, đak generacije uspešno se ostvario na poslu u jednom tržnom centru, mister mature je odličan dostavljač pice, a najperspektivniji rukometaš je postao odličan majstor za postavljanje rigipsa.

Ova priča nam dolazi iz Banjaluke, a prenosi je „Buka“, ali se sa njom može poistovetiti i skoro svako odeljenje bilo koje srednje škole u Zaječaru, želja sve dece, a i njihovih roditelja je da odu što dalje, jer već znaju da posao naći neće, bolje je biti i rob u tuđoj zemlji, jer te i tako više poštuju, nego u svojoj zemlji, tamo si građanin drugog reda, a u svojoj zemlji građanin petog reda.

Da stvar bude još gora, država pomaže u tome oberučke, za primer jeste već nekoliko raspisanih konkursa za posao medicinskih sestara u Nemačkoj preko Nacionalne službe za zapošljavanje u Zaječaru. Šta to znači? Država dozvoljava da mlada deca od 19, 20 godina odlaze iz zemlje za sva vremena i još gore ne samo da dozvoljava, nego tu decu i regrutuje preko državnih institucija kao što je NSZ.

Koja je razlika između ovoga što radi naša država sa našom decom i između onoga što je radilo Otomansko carstvo sa našom decom? Zar sada plaćamo danak u krvi Nemcima, umesto Turcima, zar da dozvolimo da nam deca postaju nemački janjičari.

Sramota od grada, sramota od države, odgovaraćete kad tad za ovo što radite.

Vidimo se svi u Berlinu na proslavi mature!“

Povezane vesti:

Zaječar „grad starih ljudi“: Zašto nam mladi sve više odlaze?

Ima li nade za Zaječar: Sve manje ljudi, sve više praznih lokala

 

6 komentara

 • 1) Nijedna jedina postkomunistika zamlja u Evropi (PoljskaCeska,Slovacka,Madjarska …)kao ni druge manje razvijene EVROPSKE drzave.(npr.Irska i jos neke…pa do Italije u mnogo daljoj proslosti)) NIJE POSTALA normalna, demokratska,napredna i za zivot pozeljna drzava..BEZ NAJDIREKTNIJEG MOGUCEG, MULTISEKTORSKOG, KONTINUIRANOG I NEPREKIDNOG , EFIKASNOG,
  I PROFITNOG I DONATORSKOG, UTICAJA i DOPRINOSA SVOJE SOPSTVENE DIJASPORE (RASEJANJA) ..CITAJ: Bez njenog znanja,iskustva,kontakata,
  kapitala….Pa to NIKADA MOCI NECE NI Srbija..??? Tako da sva ta ,,minska polja,, ,,,zicane ograde sa strujom,, ,,visoke zidove,, ,,duboke rovove,, .,,barijere i rampe,,…koje su KOMUNISTI I NJIHOVI EKSTRA PROFITABILNI NASLEDNICI decenijama i decenijama gradili IZMEDJU NASE dijaspore i NASE matice… moramo
  NAJEFIKSNIJE MOGUCE ELIMINISEMO ….. Kao i SVE njihove kreatore, graditelje, rekonstruktore, obnovitelje…i sve ostale, na nasoj bedi,sirotinji i iseljavanju VISOKO PROFITNE NACIONALNE TALENTE…I naravno,uvek ,,PATRIOTE,,
  ???… Inace smo..u najbrzem mogucem roku…samo ISTORIJA….?? I Kelti -Skordisci su NEKADA ziveli u Singidunumu (Beogradu)… i u ovom plemenitom zelenom, plodnom,vodom bogatom i klimom blagoslovenom….prostoru Evrope koje se zove Srbija…
  I GDE SU ??? ?
  2) NIJEDAN JEDINI REGION U EVROPI… i u 20.veku….a sada je da se samo podsetimo odavno vec 21.vek…NIJE SE NI DEMOGRAFSKI ,EKONOMSKI,SOCIJALNO..NI OPORAVIO NI RAZVIO….bez svog pripadajuceg SAOBRACAJNOG KORIDORA(autoputa,zeleznickog koridora..) ..?? Pa to NIKADA NECE MOCI ni Zajecar,Zajecarski okrug ,Timocka krajina i ceo ovaj region Istocne Srbije… od Zajecara,Kladova i Negotina….sve do Pozarevca i Smedereva.. i SVE I LEVO I DESNO OD TOG PRAVCA… bez svog Multimodalnog saobeacajnog kiridora -Istok..
  ???Koji TIM GEOSTRATESKIM SAOBRACAJNIM PRAVCEM (i autoputem,i zeleznicom ,i recnim Dunavskim koridorom) SPAJA CELU EVROPU….od Atlanskog okeana do Crnog mora….???
  ZATO u SVIM Ekonomskim dokumentima Evropske unije (EU) pise, citat : ,, SAOBRACAJ JE TEMELJ CITAVE EVROPSKE EKONOMIJE,, ,kraj citata.Tacka.???? ..A sada bi ,krajnji je trenutak,SVI Zajecarci i Timocani , ,i u dijaspori i u matici… kao i SVI drugi iz ovog regiona Istocne Srbije …TREBALO DA STAVE PRST NA CELO I SAMI DOBRO RAZMISLE ….. :

 • : 1) KO je i ZASTO…u pokusaju da TRAJNO I ZAUVEK sa teritorije Republike Srbije ELIMINISE GEOSTRATESKI TRANSEVROPSKI MS Koridor -Istok (Crnomorski kodidor)…koji povezuje ATLANSKI OKEAN i CRNO MORE…..poceo da po do tada POTPUNO PRAZNOM I BELOM PROSTORU na mapi Strategije i planova razvoja Saobracaja u Republici Srbiji….preko noci ,ishitreno, u javnoj i vremenskoj oskudici i cajtnotu…poceo da CRTA NOVOKONPONOVANE I ,, PRIORITETNE ,, koridorcice,,…Po tom prostoru Istocne Srbije…I SAKRIJE TU BELINU I PRAZNINU na ovim mapama…….Koju je PROZIRNO TRANSPARENTNO, JAVNO ,BEZ IKAKVOG ZAZORA..I NAJSIRE .. osvetlio razvoj Projekta,,MS Koridor Istok(CmK)…??? A ako koza laze ..rog ne.laze…Ko ne veruje,a ne treba da veruje na orazne reci… neka proveri za 3 sekunde…i ukuca na Google ili You Tube samo : koridor istok ???

 • ..KO i ZASTO sa teritorije Republike Srbije ,TRAJNO I ZAUVEK, pokusa da ELIMINISE ovaj u najbukvalnijem smislu ,,KORIDOR ZIVOTA,,celog ovog POGRANICNOG regiona Republike Srbije….koji ga I NAJKRACE I NAJDIREKTNIJE povezuje sa njegovim GLAVNIM GRADOM Beogradom….?

 • ..i KO i ZASTO…iz SVE SNAGE pokusava da trajno i zauvek sa teritorije Republike Srbije ELIMINISE GEOSTRATESKI TRANSEVROPSKI (ATLANSKI OKEAN -CRNO MORE) MULTIMODALNI SAOBRACAJNI KORIDOR (AUTOPUT,ZELEZNICKI KORIDOR,RECNI DUNAVSKI KORIDOR)..koji VRACA Republiku Srbiju na CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU PIZICIJU NA BALKANU I U JUGOISTOCNOJ EVROPI…?

 • ..KO i ZAZTO..crta te,,koridorcice po Istocnoj Srbiji..kroz najvece klisure u Evrpoi…(Djerdapsku i dr..,??? ..kroz i novi i stari Nacionalni park i ,,Derdap,,, i ,,Juzni Kucaj/Beljanica,,..???kroz najvece zone i viodoizvorista pitke vide u Republici Srbiji…kroz poslednje prasume u ovom delu Evrope..???? Kroz i najvec i potpuno nenaseljeni prostor..i kroz druge najredje naseljene prostore Rep.Srbije i ovog dela Evrope…??? Povledsjte KUDA PFOLAZE NOVOKONPONOVSNI ,,PRIORITETNI,,koridori Istocne Srbine….Koji su inace i u ekonomskoj i u saobracajnoj i teoriji i praksi citat: ,,NAJSNAZNIJE RAZVOJNE OSOVINE gradova,naseljenih mesta i regiona kroz koje prolaze…,, kraj citata..??? I ne grade se za vukove,lisice i jelene..jer njima saobracajni koridori ni autoputevi ne trebaju….???

 • … a drumski pravac iz Zajecara i Timocke krajine za Beograd….
  preko Paracina…je inace prirodan i normalan…ISTO koliko i drumski saobracajni pravac Beograd -Pariz..preko Berlina…?? Eto MOZDA nije lose da Zajecarci i Timocani ..i oni u matici i oni u dijaspori ..JER SU JEDNO ISTO…
  I SADA KADA OVO ZNAJU..malo i razmiske o ovim stvarima…???..A uskoro i direktno i u Zajecaru,ko i u drugim gradovima i opstinama sa ekonomskog prostora MS Koridora istok(CmK)..da se gledamo malo i oci …pa da odmah vidimo ko laze…a ko ne laze…??? ..A plasljivi..pod krevet..po nasem takodje starom obicaju….Zvacemo ih da izadju …kad se zavrsi…BITKA za MS Koridor Istok(CmK) I kada RAZBIJEMO podle blokatore i eliminatore ovog GEOSTRATESKOG koridora nase lepe Srbije..???Jeste da su plasljivi misevi….ali ipak su nasi…??? i pozdrav iz ?

Dodaj komentar