Društvo Izdvajamo

Zaječar „grad starih ljudi“: Zašto nam mladi sve više odlaze?

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost građana Zaječara je 46 godina, a na području grada živi oko 13.000 penzionera. Prema nezvaničnim procenama u odnosu na poslednji popis iz 2011. godine broj stanovnika smanjen je za nekoliko hiljada, a demografska slika je izuzetno loša, jer već godinama unazad na troje umrlih ljudi rodi se tek jedna beba. Izuzetan problem predstavljaju i migracije, odnosno konstantno iseljavanje pretežno mladih zaječaraca u inostrane zemlje.

Ispitivanje stavova i namera stanovništva o preseljavanju i utvrđivanje uticaja migracija na demografsko starenje, deo je projekta koji se realizuje pod pokroviteljstvom Кabineta Ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a sve u cilju formulisanja preporuka za kreiranje mera populacione politike.

Pomenuti projekat u utorak, 9. aprila predstavljen je i u Zaječaru.

Danica Šantić vanredna profesorka na Geografskom fakultetu u Beogradu istakla je da je značaj pomenutog projekta u tome da se kreira mera efikasnije populacione politike pre svega prema migracijama, ali i da sazna šta građani Zaječara misle o preseljenju i zbog čega se odlučuju na takav korak.

“ Znamo da Zaječar ima dugu tradiciju migracija, da ima negativan prirodni priraštaj i da su demografski pokazatelji zabrinjavajući. Tako da je naš cilj da negde pomognemo lokalnoj samoupravi da se osvrne na osnovne probleme stanovnika koji žive ovde, ali i da se malo pozabavi njihovim kvalitetom života.

Tako će i nama pomoći da preporučimo neke mere, koje bi doprinele da stanovnici manje razmišljaju o odlasku, odnosno o razlogu za ostanak,” istakla je Šantić.

Profesor Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta u Beogradu naglasio je da u istraživanju učestvuju 4 lokalne samouprave: pored Zaječara i Užice, Zrenjanin i Leskovac.

Profesor Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta u Beogradu

” Naš Fakultet već dugo saradjuje sa Zavodom za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru po pitanju raznih projekata i skupova. Situacija nije sjajna, međutim inicijativa za napredak postoji. Zahvaljujemo i Gradskoj upravi na saradnji i želimo da vidimo šta je to što može da zadrži lokalno stanovništvo u Zaječaru“, naglasio je Folipović.

Na sastanku je najavljeno da će anketa u Zaječaru biti obavljena u narednih 15 dana, a na području grada biće izrađeno na hijade uzoraka.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su pored učesnika predavača i predstavnici Кancelarije za migracije, Centra za socijalni rad, zdravstvenih i obrazovnih institucija.

Podsećamo, u nedavnoj anketi kojuj je jedna lokalna radio- televizija sprovela na teritoriji Zaječara građani su istakli sa sunezaposlenost, nemaština, odlazak mladih osnovni preduslovi za nezadovljstvo stanjem u društvu.

Kako su istakli oni ne osećaju boljitak od reformi koje se sprovode, kako na nivou republike, tako i na lokalu.

„OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE“: GRAĐANI NEZADOVOLJNI STANJEM U ZAJEČARU (VIDEO)

4 komentara

 • Zato sto sa NIJEDAN region u Evropi ,svetu i Srbiji NIJE demografski ,ekonomski ,socijalno..oporavio ni razvio BEZ pripadajuceg AUTOPUTA ,ZELEZNICKOG KORIDORA…Pa se to NIKADA NECE DOGODITI ni Gradu Zajecaru,Zajecarskom upravnom okrugu,Timockoj krajini i ovom regionu Istocne Srbije BEZ njihovog Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok(Crnomorskog koridora). Tacka. O kome SVI Zajecarci,Timocani i Krajinci mogu SVE da saznaju ako na Google i Youtube ukucaju za pretragu samo 2 reci: koridor istok I saznace odmah ,analizirajuci mape, tekst, snimke… da TO NIJE NIKAKAV REGIONALNI AUTOPUTIC I REGIONALNA ZELEZNICKA PRUGICA ? Vec multimodalni koridoridor koji SPAJA CITAVU EVROPU OD PORTUGALIJE DO CRNOG MORA…? A da je multimodalan zato sto obuhvata I DRUMSKI I ZELEZNICKI I VODNI( RECNI, DUNAVSKI) TRANSPORT…kao i INTERMODALNI TRANSPORT (na primer KONTEJNERSKI) .Tacka.? I saznace da Timocka krajina i ovaj region sa ovim svojim MULTIMODALNIM saobracajnim koridorom, od saobracajno totalno perifernog, skrajnutog i saobracajno, a time i ekonomski, zaboravljenog regiona Srbije i Balkana… postaju GEOSAOBRACAJNO CVORISTE CITAVE JUGOISTOCNE EVROPE I BALKANA….A STA TO ZNACI za demografiju, ekonomiju,socijalni oporavak ovog regiona Srbije i grada Zajecara….TO danas ZNA SVAKI DJAK 8 .RAZREDA osnovne skole…..a kamo li na hiljade ,hiljade i hiljade pametnih, umnih i normalnih Zajecaraca i gradjana celog ovog regiona Istocne Srbije…….Kao sto SVI oni ZNAJU sta znaci kada zeleznicki aspekt (moderna pruga) ovog TRANSEVROPSKOG koridora prodje kroz sam Zajecar na putu za strateske luke na Crnom moru,Konstancu u Rumuniji i Varnu i Burgas u Bugarskoj…
  Kao sto ZNAJU i sta znaci kada KRAK -B drumskog aspekta ovog multimodalnog koridora, AUTOPUT,prodje uz sam Zajecar (Koridor 10 -Pozarevac-Kucevo-Majdanpek-Bor-Nikolicevo-Zajecar-Granicni prelaz Vrska Cuka-Ruse-Varna/Burgas na Crnom moru.?… A sve ostale price o oporavku i razvoju ovog kraja bez ovog multimodalnog koridora ovog regiona Istocne Srbije..su samo i to vrlo LOSE BAJKE i vec odavno i 17.489 puta ispricane izlizane i budjave politikantske MANTRE…??Uzgred i za kraj ove elizode… Timocka krajina vise NECE ni do Beograda ici preko Paracina…Jer je to NENORMALNO U 21.VEKU…
  Isto kao sto bi bilo nenormalno da se u Pariz putuje preko Berlina….mada je to tehnicki moguce ?? Tako da je ,osim Google i Youtube , pravac punog i detaljnog informisanja o MS Kordoru Istok(CmK) za Zajecarce i Timocane sledeci i SVEOBUHVATAN :1) Gradska uprava Zajecar, 2) Zajecarski upravni okrug, 3) Privredna komora Zajecar, 4) RARIS-Razvojna agencija u Zajecaru …Dakle, SVI oni tamo u SVIM ovim institucijama imaju SVE sto im treba( obimnu i preciznu dokumentaciju) da znaju sve sto oni i treba da znaju…kao i da precizno i detaljno INFORMISU I EDUKUJU gradjane i priredu Zajecara i Zajecarskog okruga o ovom PROJEKTU od JAVNOG I VITALNOG INTERESA za same te gradjane i tu privredu…A uzgred ,TO im i Zakon nalaze da MORAJU TO DA RADE I URADE po svim pitanjima i temama koji su od javnog interesa za gradjane …..??? Kao i da ODBORNICI u Skupstini Grada Zajecara MORAJU sve ovo takodje da znaju…Pa onda da donesu svoju SKUPSTINSKU ODLUKU o MS Koridoru Istok (CmK)…..Kao sto su to vec ODAVNO, pre mnogo meseci a cak neki cak i pre vise od godinu dana, uradili odbornici u Boru,Kladovu,Negotinu, Majdanpeku,Kucevu,Zagubici,Petrovcu na Mlavi,Velikom Gradistu…..? .Ali odbornici u Skupstini Grada Zajecara u Zajecaru nisu….JER I NE ZNAJU ovo sto je napisano…I zato jer PREDLOG te odluke o MS Koridoru Istok (CmK) NIKADA nije ni stavljen pred njih, odbornike Skupstine Grada Zajecara….NA NJIHOVO SLOBODNO,JAVNO I TRANSPARENTNO ODLUCIVANJE KAO DEMOKRATSKI IZABRANIH PREDSTAVNIKA GRADJANA ZAJECARA……U CILJU ZASTUPANJA INTERESA SAMIH TIH GRADJANA …? A to, ta prazna pricica da oko donosenja te Skupstinske odluke o MS Koridoru Istok (CmK)u Zajecaru postoji tkz.,,negativni ,, ppritisak ,,Beograda,, ….pa to je samo mala, jeftina , lokalna i po komsiluku rasirena dezinformacija i neistina za lokalnu upotrebu…i manipulaciju..??? U svim prethodno navedenim gradovima i opstinama odavno su donete Skupstinske odluke o NAJSNAZNIJOJ I POTPUNOJ PODRSCI ovom Projektu i realizaciji MS Koridora Istok (CmK) .Tacka. U SVIM ovim gradovima i opstinama na vlasti je ISTA politicka koalicija kao i u Zajecaru…? A i onaj mali Peca Pereca sto se ljulja na ljuljaski u zajecarskom parku ,vec ZNA lokalnu realnost i to sledecu : Da je,,Beograd ,,bio protiv …nijedna od ovih citavog niza ovih Skupstinskih odluka ne bi bila doneta…??? Nijedna. A SVE one su donete… A posto to zna i mali Peca Pereca sa ljuljaske, to takodje treba da znaju i SVi Zajecarci…I da malo pogledaju okolo..i da malo pospreme stvari po svom dvoristu….? Naravno ,ime i adresa,osim svim redakcijama , poznati su i ovim zajecarskim ,,talentima-blokatorima ,,… Pa ako im se bas ne svidja OVO sto ovde pise…znaci odmah pun trk u BG…..na vec tradicionalno tuzakanje i zaljenje…?? Ako imaju adresu gde …? Ekstra dacu im moj BUS PLUS gratis za tramvaj ..Da ne trose zajecarski gradski budzet…
  ? ???

 • PS…i zaboravih…. Koliko Zajecaraca danas zna da je u svim strateskim dokumentima Evropske unije napisano : ,,…..U bliskoj budicnosti NIJEDAN GRAD u Evropi NE SME BITI OD NAJBLIZEG AUTOPUTA UDALJEN VISE OD 30 MINUTA VOZNJE.,, Tacka. Znaci 30 minuta VOZNJE a NE 30 kilometara.Tacka. Koliko to danas, u aprilu 2019.godine , Zajecaraca i Timocana uopste zna..??? …?.. A sa modernom i za 21.vek normalnom pristupnom saobracajnicom AUTOPUTU MS Koridora-Istok (CmK) do Zajecara,znaci drumskom saobracajnicom Zajecar-Knjazevac, i nasi Knjazevcani su ispunili ovaj striktno definisan EU parametar i aksiom..Tacka.? A neka nasi Knjazevcani sada sami izracunaju koliko ce tada putovati od Knjazevca do Beograda…a koliko putuju sada..I koliko ce im to znaciti za njih,npr za razvoj planinskog turizma,nove investicije…..? Sto takodje vazi i za nase Boljevcane jer ce im ovaj novi AUTOPUT,i to i kod Zajecara i kod Bora, biti udaljen ISTO koliko i sadasnji autoput kod Paracina..? A sam Boljevac ce biti na saobracajnici koja povezuje ova dva TRANSEVROPSKA AUTOPUTA..? Da li je to lose za Boljevac..ili za turizam u Sokobanji…?? Izgleda da nisu tako losi ovi gradski portali…Zato treba pitati Borane,Negotince,Pozarevljane i druge u ovom regionu Istocne Srbije….GDE su to naucili da u SVIM osnovnim i strateskim dokumentima o razvoju ekonomije u Evropskoj uniji ,i to odmah na pocetku ,jasno i nedvosmisleno pise: ,,Saobracaj je TEMELJ citave evropske ekonomije.,, Tacka.
  Znaci… Alo.. postovani Zajecarci.. vrame je za BUDJENJE… Znaci ,TEMELJ
  JE SAOBRACAJ. Tacka.
  A ne, i uz svo postovanje…. poljoprivreda,rudarstvo,turizam,masinogradnja..itd.. itd…itd… A kuca se gradi od temelja a ne treceg sprata..Svi drugi sektori privrede su spratovi kuce i nadgradnja… I TAJ PRINCIP MORA DA VAZI I U OVOM REGIONU ISTOCNE SRBIJE…? Kao sto vec vazi u BUKVALNO SVIM DRUGIM REGIONIMA SRBIJE..Jer se u bukvalno SVIM REGIONIMA Srbije ovog trenutka FINANSIRAJU, sto znaci PROJEKTUJU I GRADE ,saobracajni koridori ….U bukvalno SVIM regionima Srbije osim i ovom regionu Istocne Srbije njegov MS Koridor Istok (CmK)…Tacka. I svi ti koridori i treba da se grade..To je PRVI OSNOV I TEMELJ OPORAVKA I RAZVOJA SVIH OVIH REGIONA..AUTOPUTEVI I ZELEZNICKI KORIDORI .Tacka
  ..I SVE te koridore FINANSIRA I OVAJ REGION ISTOCNE SRBIJE..? Bukvalno SVE TE KORIDORA.Tacka.?
  A ko ima problem i boji se da OVO procita …neka odmah ode pod krevet i pokusa ponovo jer je tamo sigurnije i bezbednije……???I zato ovaj nas POGRANICNI region Istocne Srbije NE MOZE I NECE BITI IZUZETAK NI OD OVOG PRAVILA…? Bez obzira na nevidjen zazor,nemost i drhtavost nakih regionalno-lokalnih,,autoriteta, iz ovog regiona Istocne Srbije…???….Koji ne smeju JAVNO ni da izgovore ime …a kamo li da podrze razvoj ovog Projekta i realizaciju ovog
  ,,koridora zivota,,ovog regiona Istocne Srbije… ??….Uzgred,izuzimajuci nas vec skoro zavrseni koridor koji u Srbiji jos uvek zovu (nepravilno i neosnovano) Koridor 10, neka nam neko ,bilo ko, pokaze tu MAPU na kojoj u ovoj nasoj Srbiji POSTOJI NEKI ,,JACI ,, saobracajni KORIDOR od Multimodalnog saobracajnog koridora- Istok (Crnomorskog koridora)..ukljucujuci i SVE ove neophodno potrebne saobracajne koridore,a ima ih dvocifren broj, koji se upravo FINANSIRAJU ,projektuju i grade u Srbiji..?…Znaci ukljucujuci i SVE te koridore..???
  Evo…za nase Zajecarce kojima tradicionalno niko ne moze da prodaje ,,jaja na kantar,,….da bude jasno i konkretno :
  Kada neko ,bilo ko, ne racunajuci nekadasnji Koridor 10, u POKAZE TU MAPU I TAJ SAOBRACAJNI KORIDOR U SRBIJI koji je ,,JACI ,, od naseg MS Koridora Istok (CmK)…..ja 15 dana cistim besplatno veliki gradski trg u Zajecaru…A brezovu metlu nabavljam o svom trosku… ? Zajecarci imaju moju rec.
  Samo TU I TAKVU MAPU I TAJ saobracajni koridor koji je ,,JACI,, od naseg MS Koridora Istok (CmK) u Srbiji, a ni mnogo i sire od Srbije,NECEMO NIKADA DA VIDIMO… Jer takav saobracajni koridor u Srbiji
  NE POSTOJI…? Zivi bili pa videli. A zajecarski trg mora da se cisti..pa da vidimo …???

Dodaj komentar