fbpx

Velikanu u čast: U foajeu pozorišta postavljena bista Zorana Radmilovića

Preporuka:

Gradski karate klub organizuje Prvenstvo kluba i novogodišnji turnir u karateu

Po prvi put, Gradski karate klub "Zaječar" će ove godine organizovati Prvenstvo kluba i novogodišnji karate turnir. Na oba takmičenja...

Zaplenjene cigarete vredne 6,3 miliona dinara na graničnom prelazu Đerdap

Carinici su u saradnji sa policijom na izlazu prelaza Đerdap sprečili pokušaj krijumčarenja 4.250 boksova cigareta bez akciznih markica...

Šerbedžija samo za odabrane Zaječarce

Poznati umetnik Rade Šerbedžija sa svojim orkestrom „Zapadni Kolodvor“ nastupiće u zaječarskom pozorištu 27. decembra, međutim u večeri muzike i romantičnih stihova uživaće samo...
- Reklama -

U subotu, 11. maja navršava se 86. godina od rođenja Zorana Radmilovića. Tim povodom dan ranije u foajeu pozorišta otkrivena je bista ovog velikana među glumcima, rodom Zaječarca, nakon čega je u sali pozorišta prikazan snimak predstave “Radovan III”.

U zaječarskom teatru i ove godine nastavljena je tradicija obeležavanja  11.maja , dana rođenja Zorana Radmilovića.

Ispred gradske uprave okupljenje poštovaoce lika i dela Zorana Radmilovića pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić.

Ona je pohvalila pozorište jer je povećalo broj sopstvenih predstava i kulturnih manifestacija na području grada i istakla odličnu saradnju gradske uprave i ove ustanove.

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je podsetio da su, kako to obično u Srbiji biva , Zoranu u Zaječaru pripale sve počasti nakon smrti.

„Ulica u kojoj se nalazi njegova rodna kuća ponela je njegovo ime, podignut je spomenik kod biblioteke, ali je najveći spomenik Zoranu Radmiloviću pozorišni festival koji nosi njegovo ime i koji traje blizu tri decenije“,poručio je Đuričić.

Bista Zorana Radmilovića

Autor biste, vajar Svetozar Mirkov je istakao da je povod da se bavi likom i delom Zorana Radmilovića bio pozivni konkurs, koji je raspisao grad Zaječar.

Svetozar Mirkov

“ Iako tom prilikom moje rešenje figure slavnog glumca nije izabrano, nastavio sam da se bavim studijom Zoranovog lika na likovnoj koloniji Gamzigrad, gde sam pozvan posle nekoliko godina i tamo, jer sam izradio bistu

Sticajem okolnosti, to je video direktor teatra koji je u tome prepoznao ono što je potrebno pozorištu, i eto biste danas tamo gde pripada“, naglasio je Mirkov.

Prijatelj i savremenik Zorana Radmilovića, Milan Caci Mihailović ispričao je nekoliko anegdota vezanih za slavnog glumca i istakao da je imao sam sreću da od svog prvog koraka u pozorištu, čudesnom ateljeu 212 ,bude sa njim na sceni.

„Od Kralja Ibija, Molijera, Radovana, preko predstava ,,Santa Marija dela salute”, ,,Oj Srbijo nigde lada nema”, do Pekićeve “Korešpodencije”, imao sam sreću da budem uz Zorana od mog prvog nastupa u pozorištu.

Ni jedan čovek koji je postojao nije umro već se pretvorio u svetlost. Ako je iko svetlost, onda je to Zoran Radmilović.

I posle toliko godina on je prisutan na jedan poseban način, svakodnevno, iz sve snage , isto onako kako je igrao“, rekao je Mihajlović o svom velikom glumačkom prijatelju Radmiloviću.

Radmilović je svetlost koja ne dozvoljava sećanju i najlepšim uspomenama da počnu da blede“, istakao je Caci Mihailović i dodao da je Zoran Radmilović sve svoje bisere pred nas  prosuo i odlikovan ljubavlju „odšetao u večnost“.

Bistu Zorana Radmilovića zajednički su otkrili Marina Milić, Svetozar Mirkov i Milan Caci Mihailović.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska sela par sati bez struje

Zbog radova na mreži, 12. decembra bez napajanja električnom energijom biće 3 zaječarska sela. Struju neće imati kupci iz: Vražogrnca, Trnavca i Rgotine (samo oni...

Štrajk zaječarskih poštara delimičan, isplaćuju se penzije i novčane nadoknade

Otežano funkcionisanje poštanskog saobraćaja u prethodnim danima prouzrkovano je "nezakonitom obustavama rada jednog manjeg dela zaposlenih", kažu iz Pošte Srbije , dok  sindikati tvrde...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: