Izdvajamo Kultura

Velikanu u čast: U foajeu pozorišta postavljena bista Zorana Radmilovića

FOTO: NPTK "Zoran Radmilović" Zaječar

U subotu, 11. maja navršava se 86. godina od rođenja Zorana Radmilovića. Tim povodom dan ranije u foajeu pozorišta otkrivena je bista ovog velikana među glumcima, rodom Zaječarca, nakon čega je u sali pozorišta prikazan snimak predstave “Radovan III”.

U zaječarskom teatru i ove godine nastavljena je tradicija obeležavanja  11.maja , dana rođenja Zorana Radmilovića.

Ispred gradske uprave okupljenje poštovaoce lika i dela Zorana Radmilovića pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić.

Ona je pohvalila pozorište jer je povećalo broj sopstvenih predstava i kulturnih manifestacija na području grada i istakla odličnu saradnju gradske uprave i ove ustanove.

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je podsetio da su, kako to obično u Srbiji biva , Zoranu u Zaječaru pripale sve počasti nakon smrti.

„Ulica u kojoj se nalazi njegova rodna kuća ponela je njegovo ime, podignut je spomenik kod biblioteke, ali je najveći spomenik Zoranu Radmiloviću pozorišni festival koji nosi njegovo ime i koji traje blizu tri decenije“,poručio je Đuričić.

Bista Zorana Radmilovića

Autor biste, vajar Svetozar Mirkov je istakao da je povod da se bavi likom i delom Zorana Radmilovića bio pozivni konkurs, koji je raspisao grad Zaječar.

Svetozar Mirkov

“ Iako tom prilikom moje rešenje figure slavnog glumca nije izabrano, nastavio sam da se bavim studijom Zoranovog lika na likovnoj koloniji Gamzigrad, gde sam pozvan posle nekoliko godina i tamo, jer sam izradio bistu

Sticajem okolnosti, to je video direktor teatra koji je u tome prepoznao ono što je potrebno pozorištu, i eto biste danas tamo gde pripada“, naglasio je Mirkov.

Prijatelj i savremenik Zorana Radmilovića, Milan Caci Mihailović ispričao je nekoliko anegdota vezanih za slavnog glumca i istakao da je imao sam sreću da od svog prvog koraka u pozorištu, čudesnom ateljeu 212 ,bude sa njim na sceni.

„Od Kralja Ibija, Molijera, Radovana, preko predstava ,,Santa Marija dela salute”, ,,Oj Srbijo nigde lada nema”, do Pekićeve “Korešpodencije”, imao sam sreću da budem uz Zorana od mog prvog nastupa u pozorištu.

Ni jedan čovek koji je postojao nije umro već se pretvorio u svetlost. Ako je iko svetlost, onda je to Zoran Radmilović.

I posle toliko godina on je prisutan na jedan poseban način, svakodnevno, iz sve snage , isto onako kako je igrao“, rekao je Mihajlović o svom velikom glumačkom prijatelju Radmiloviću.

Radmilović je svetlost koja ne dozvoljava sećanju i najlepšim uspomenama da počnu da blede“, istakao je Caci Mihailović i dodao da je Zoran Radmilović sve svoje bisere pred nas  prosuo i odlikovan ljubavlju „odšetao u večnost“.

Bistu Zorana Radmilovića zajednički su otkrili Marina Milić, Svetozar Mirkov i Milan Caci Mihailović.

Dodaj komentar