fbpx
Društvo

Vakcinacija protiv gripa i u Zaječaru

Na području zaječarskog okruga grip se javlja u periodu od oktobra do marta, pa u zaječarskom Domu zdravlja kažu da su oktobar i novembar idealni meseci za imunizaciju. Svi oni koji žele da se pre epidemije  vakcinišu i zaštite od gripa, to mogu da učine  u prostorijama preventivnog centra zaječarskog Doma zdravlja kao i u seoskim i gradskim ambulantama.

U zaječarskom Domu zdravlja u utorak,15. oktobra počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa.

U prostorijama preventivnog centra zaječarskog Doma zdravlja počela je  vakcinacija protiv sezonskog gripa. Imunizacija  se vrši u  Domu zdravlja kao i u svim gradskim i seoskim ambulantama.

Prema rečima načelnica Opšte službe ZC Zaječar Dr Biljana Velić vakcinacija je najefikasniji način zaštite od gripa i ima dovoljno doza da se vakcinišu svi koji žele pre pojave epidemije.

„Od gripa nas štiti četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa. Vakcina je besplatna, a potrebno je poneti zdravstvenu knjižicu i biti zdrav“, kaže Velić.

Velić navodi da je, kao i prethodnih godina,pre vakcinacije potrebno da se pacijenti jave svom izabranom lekaru.

„Prioritetne grupe su osobe starije od 65 godina, hronično oboleli pacijenti, odnosno pacijenti oboleli od srčanih, plućnih i bubrežnih oboljenja, dijabetičari kao i pušači i gojazne osobe, zdravstveni radnici i osobe zaposlene u javnim službama“,kaže Velić.

U Timočku krajinu dopremeljeno je oko 12 000 doza vakcina protiv gripa, a lekari podsećaju da je najbolja zaštita od gripa upravo vakcina. Ovu vakcinu je potrebno primiti kako bi se stvorio imunitet koji se inače stvara od dve nedelje do mesec dana. 

Imunizacija će se sprovoditi u prostorijama preventivnog centra Službe opšte medicine u Domu zdravlja radnim danom od 8 do 13 sati, subotom od 10 do 16, u Službi opšte medicine Doma zdravlja radnim danima od 8 do 18 časova, zatim u zdravstvenoj ambulanti broj 1 i ambulanti Kotlujevac od 8 do 18 sati, dok će se u ambulanti Karađorđev venac i zdravstvenoj ambulanti Salaš vakcinacija vršiti od 8 do 13 časova.
U seoskim ambulantama vakcinacija će se obavljati po nedeljnom rasporedu rada ambulanti.

Da li ste znali da između 80% i 90% svih smrtnih ishoda povezanih sa gripom desi se upravo kod osoba starijih od 65 godina života. Starije osobe su često u mnogo većem riziku da budu hospitalizovane zbog gripa nego mlađe zdrave osobe. Ovo je zbog toga što imuni sistem slabi sa godinama i sve je manje delotvoran u borbi protiv zaraznih bolesti, uključujući i grip.

Dodaj komentar