Društvo

Unija sindikata prosvetnih radnika: Zahtevi prosvetara sutra pred Vladom, želimo povećanje standarda u 2021. godini

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na konferenciji za medije u Zaječaru izneli su zahteve prosvetnih radnika, koji nisu značajno promenjeni, ali se nadaju da će sa novim ministrom prosvete i novom Vladom pronaći socijalni dijalog.

Helena Vučić, predsednica sindikalne organizacije OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“ navela je da prosvetni radnici preko Unije sindikata već 5 godina zahtevaju da se isplate Svetosavske nagrade u visini od 30 000 dinara, počev od 2015. godine do 2020. godine.

„Pored ovog zahteva, tražimo da se u budžetu Republike Srbije u narednoj 2021. godini poveća standard nastavnog, ali i pomoćnog osoblja u školama. Trenutni koeficijent za nastavnika sa 7. stepenom je 17,32 , a godinama zahtevamo i tražimo da taj koeficijent bude povećan i da iznosi 20,32. S obzirom da Vlada Republike Srbije i naš ministar kažu da je prosveta stub jednog društva očekujemo da ćemo pronaći zajednički jezik u narednom periodu“, rekla je Vučić.

Ona je takođe dodala da prosvetari do svojih potraživanja žele da dođu dogovorom.

Goran Manojlović, rukovodioc gradskog odbora, podsetio je na nezakonitosti u radu direktora OŠ „Branko Radičević“ u Boru, na koje Unija sindikata ukazuje već duži vremenski period.

„Prosvetni inspektor je nakon izvršenog nadzora primetio brojne nezakonitosti i konstatovao da direktor škole OŠ „Branko Radičević“ u Boru treba da bude razrešen dužnosti. Zahtev za razrešenje poslali smo tadašnjem resornom ministru, Mladenu Šarčević, ali u međuvremenu su naišli i izbori, ministar je verovatno bio zauzet nekim drugim stvarima i do razrešenja nije došlo. Od novog ministra, Branka Ružića, tražićemo da se naš zahtev istera do kraja“, rekao je Manojlović.

On je dodao da će Unija sindikata prosvetnih radnika nastaviti da se bori za ispravljanje svih nezakonitosti i da je cilj sindikata da sve škole i njihovi direktori rade po zakonu.

Zahtevi prosvetara sutra će biti izneseni pred Vladom Srbije.

Dodaj komentar