Društvo Izdvajamo

Unija sindikata prosvetnih radnika: Nova nepravilnost u radu OŠ „Branko Radičević“ u Boru, škola nema administrativnog radnika

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Unija sindikata prosvetnih radnika još jednom se oglasila saopštenjem povodom uočenih nepravilnosti u radu direktora osnovne škole „Branko Radičević“ iz Bora. Ovog puta radi se o mestu administrativno-finansijskog radnika, koje u pomenutoj školi ne postoji.

Saopštenje Unije sindikata prosvetnih radnika prenosimo u celosti,

Uz izvinjenje čitavoj javnosti, na žalost primorani smo da joj se ponovo obratimo i skrenemo pažnju na loše upravljanje i nezakonito ponašanje direktora OŠ „Branko Radičević“ u Boru.

OŠ „Branko Radičević“ u Boru ima više od 24 odeljenja učenika u svim razredima. Pravilnikom o standardima i kriterijumima za finansiranje osnovnog obrazovanja i vaspitanja („Sl. glasnik RS“, br. 73/2016 i 45/2018), tačnije odredbom člana 12 stav 10 propisano je da škola od 24 do 47 odeljenja ima 1 izvršioca na poslovima administrativno-finansijskog radnika.

Gradski odbor Unije Zaječar na osnovu informacija koje je dobio da je u školi mesto administrativno-finansijskog radnika ugašeno, pokušao je da se uveri u istinitost ove informacije. Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatržili smo da nam proslede informaciju od javnog značaja, odnosno, odgovore na pitanje, da li u OŠ „Branko Radičević“ u Boru postoji sistematizovano mesto administrativno-finansijskog radnika koje je prikazano u JIS „Dositej“.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja blagovremeno nam je dostavilo odgovor u kome stoji da u OŠ „Branko Radičević“ u Boru nema referenta za finansijsko-računovodstvene poslove, jer se u JIS „Dositej“ ovo mesto tako vodi. Ostaje nejasno kako i na koji način škola godinama funkcioniše ukoliko nema administrativnog radnika, da li je reč o nezakonitim rabotama direktora škole? U gradskom odboru se pitamo, šta preduzima sindikat u ovoj školi u vezi ovog pitanja i kako se moglo tako nešto dozvoliti?

Da li je prethodno navedeno mesto namerno zatvoreno, kako bi se izbegla obaveza prijema tehnoloških viškova, ostaje da se vidi.

Pozivamo direktora da javnosti objasni o čemu se ovde radi? Odgovor da se radi o „tehničkoj greški“, ovoga puta nećemo prihvatiti, već bi direktor ovoga puta mogao da pokaže malo više maštovitosti u izmišljanju opravdanja za svoje brljotine.

Uloga direktora škole u obrazovno-vaspitnom procesu je veoma značajna. Osoba koja se nalazi na takvom mestu ima zaista mnogo dužnosti, obaveza i ovlašćenja koje su propisane Zakonom, a jedna od njih je i obezbeđivanje zakonitosti rada ustanove. Direktor pomenute škole očigledno zapostavlja i ignoriše ove obaveze pa smo primorani da ga često na to opominjemo. Pošto su bezakonja koja čini prevazišla svaku meru, pozivamo ministra da prihvati zaključke i mere koje je predložila prosvetna inspekcija i da ga razreši dužnosti, kako bi prestala agonija u koju je škola upala štetnim, lošim i nedomaćinskim upravljanjem sadašnjeg rukovodioca.

Dodaj komentar