Društvo

Broj dijabetičara na teritoriji Timočke krajine u porastu

Broj dijabetičara na teritoriji Timočke krajine iz dana u dan raste, pa je iz tog razloga Preventivni centar zaječarskog Doma zdravlja u saradnji sa Društvom za borbu protiv dijabetesa Zaječar i zaječarskom Medicinskom školom organizovao akciju na gradskom trgu radi podizanja kolektivne svesti o ovoj opakoj bolesti.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, na zaječarskom trgu  danas, 14. oktobra je organizovana akcija merenja pritiska i nivoa sećera u krvi.

Dr Jelena Đorđević, lekar opšte prakse u Domu zdravlja u Zaječaru kaže da na dijabetes pre svega utiče genetska predispozicija, ali i način života, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, pušenje, alkohol i slično.

“ Sa dijabetesom može da se živi, ali je važno da se bolest drži pod kontrolom, jer u suprotnom može doći do brojnih komplikacija (oštećenje bubrega, kardiovaskularnog sistema, promene na nervima, na krvnim sudovima, infekcije kože)“, kaže dr Đorđević.

Prema njenim rečima prvi simptomi šećerne bolesti su sušenje usta, povećana žeđ i glad, čirevi i infekcije kože, pa bi ukoliko ih građani primete bilo dobro da se jave izabranom lekaru.

“ Merenje šećera u krvi široko je dostupno svim građanima. Testiranje je moguće izvršiti u ordinaciji izabranog lekara, u skoro svakoj apoteci u gradu, a takođe postoji i savetovaliste za dijabetes“, podseća dr Đorđević.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja i u stalnom je porastu (naročito u razvijenim zemljama sveta) i zbog toga se apeluje na građane da se redovno testiraju.

Dodaj komentar