Društvo Kultura

U okviru OUTHIDE-a, murale u Zaječaru oslikaće tri domaće muralistkinje

outhide muralistkinje
foto: https://www.instagram.com/outhidefestival/printscreen

Neformalna grupa Outhide iz Zaječara i ove godine sprovodi tri projekta u okviru svog programa. Po prvi put će u saradnji sa OPENS-om iz Novog Sada i Kancelarijom za mlade grada Zaječara, realizovati poseban projekat usmeren na unapređenje mentalnog zdravlja dece kroz umetnost. U okviru ovog programa, umetnički mural koji će izraditi Irena Jevtović – Kusha Chicks će krasiti Osnovnu školu „Đura Jakšić“ u Zaječaru, stvarajući inspirativno i pozitivno okruženje za učenike.

U tom periodu, u okviru iste škole, uz podršku TOC-a, a u okviru projekta „Zaokreni kulturu“, umetnica Marija Vidović – Marv oslikaće još jedan mural koji će dodatno ulapšati fasade i obogatiti sveopštu atmosferu. Takođe, pod pokroviteljstvom DUK festivala iz Čačka, mural u centru grada oslikaće Maja Stojanović – Zmaja. Sve ove ideje potiču iz dugoročne i uspešne saradnje sa prijateljima Outhide-a iz organizacije DUK festivala u Čačku. Oni pružaju dugogodišnju logističku podršku i omogućavaju da krenu njihovim putem i uvećaju turističku ponudu grada Zaječara.

Sva tri murala će biti oslikana od 18. do 23. juna tekuće godine.

Bitno je istaći pozitivni uticaj murala na mentalno zdravlje, te njihovu dobrobit za lokalnu zajednicu. Izloženost živopisnim bojama i kreativnim vizualnim prikazima može stimulisati lučenje dopamina, koji stimuliše osećaj sreće i relaksacije. U školama, murali mogu podstaknuti kreativnost, poboljšati raspoloženje i stvoriti pozitivno okruženje za učenike.

Ovaj projekat predstavlja sinergiju između umetnosti i društvenog angažmana, inspirišući na zajedništvo i solidarnost. Kroz saradnju sa različitim organizacijama i inicijativama, Outhide Festival nastavlja da doprinosi zajednici i stvara prilike za mlade talente da se izraze i razviju svoje veštine.

„Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i podrže ove aktivnosti u vidu posmatrača ili asistenata. Svi koji žele da asistiraju mogu da nam se obrate na našim profilima na društvenim mrežama. Umetnički radovi će biti dostupni za javnost i svi su dobrodošli da dođu i vide kako se školski zidovi transformišu u prava umetnička dela. Za više informacija, pratite nas na društvenim mrežama i zvaničnoj stranici Outhide Festivala“, dodaje se u sopštenju neformalne grupe Outhide.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar