Kultura

U nedelju manifestacija “Brusnik, selo sa dušom”

brusnik selo sa dušom
foto: NPTK Zoran Radmilović

Treća po redu manifestacija “Brusnik, selo sa dušom” predstojećeg vikenda!

U nedelju, 30. juna, u Brusniku će biti održana treća po redu manifestacija narodnog stvaralašva pod nazivom “Brusnik, selo sa dušom”.
U kulturno-umetničkom programu, čiji je početak u 19 sati, učestvuju kulturno umetnička društva: „Penzioner” (Zaječar), „Nikola Pašić” (Zaječar), „Grljan” (Grljan), „Božur” (Zvezdan) i „Romuliana” (Gamzigrad).

Takmičenje u kuvanju pasulja počeće u 15 časova.

Defile učesnika kroz selo zakazan je za 18 sati i 45 minuta.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Zaječar u saradnji sa turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Brusnik. Pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prva manifestacija, “Brusnik, selo sa dušom”, s ciljem negovanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva na području grada Zaječara održana je 2022. godine.

O Brusniku

Lociran pored (Velikog) Timoka, Brusnik je jedino veće železničko čvorište na pruzi Negotin-Zaječar. Jedno je od osam naselja u Negotinskoj Krajini koja imaju tradicionalne pivnice (takođe poznate i kao pimnice) — privremena naselja, odvojena od sela, u kojima se u prošlosti provodilo po mesec i više dana u berbi grožđa i proizvodnji vina. Uz neka druga vina Krajine, brusnička su izvožena u Francusku krajem 19. i početkom 20. veka.

Naselje je bliže Negotinu (21 km) nego opštinskom središtu Zaječaru (37 km). Ovo je uporedivo sa situacijom u Makedoniji, gde takođe postoji selo Brusnik, u tamošnjoj opštini Negotino.

Ovo će biti 14 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva organizovana od početka godine. Do kraja 2024. planirana je organizacija još tridesetak manifestacija ovog tipa.

Podsećamo, prethodnog vikenda, u Šljivaru kraj Zaječara u nedelju, 23. juna, drugi put je održana manifestacija pod nazivom “Sabor Svete Trojice”.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar