fbpx
Društvo Srbija

Trodnevna žalost od danas do nedelje zbog smrti patrijarha Irineja

ilustracija/pixabay.com

Vlada Srbije donela je danas odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji povodom smrti patrijarha Irineja.

Dani žalosti biće od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, navodi se u saopštenju, prenosi danas.rs.

Takođe, Vlada Republike Srpske proglasila je danas trodnevnu žalost 20, 21. i 22. novembra.

Kako se navodi u saopštenju Biroa Vlade za odnose sa javnošću, ta tri dana će na institucijama Republike Srpske zastave biti spuštene na pola koplja, a kulturne i sportske manifestacije biće prilagođene danu žalosti.

Predsednik Opštine Budva Marko Carević proglasio je Dan žalosti 23. novembra zbog smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, saopšteno je iz Carevićevog kabineta.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90) preminuo je danas u VMC Karaburma, u kojem je bio hospitalizovan zbog infekcije korona virusa, nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom biće na čelu Srpske parvoslavne crkve do izbora novog patrijarha, pošto je jutros od posledica korona virusa umro patrijarh Irinej.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina“, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu.

Povodom smrti patrijarha Irineja pristižu izjave saučešća zvaničnika i javnih ličnosti iz Srbije i regiona.

Izvor: danas.rs

Dodaj komentar