Kultura

Svečano otvorene izložbe ,,Oživi lutku” i ,,Keramika Feliks Romulijane” u Radul begovom konaku

Izložba, Radul begov konak
Foto: Zaječar Online

Sinoć su u Radul begovom konaku svečano otvorene dve izložbe – ,,Oživi lutku – Legenda o caru Galeriju” i ,,Keramika Feliks Romulijane”. Izloženi su finalni proizvodi kreativnih dečjih radionica „Dana Romulijane”, a posećenost je bila na zavidnom nivou.

Na otvaranju je govorila direktorka Narodnog muzeja Maja Živić, a kasnije su uzeli reč nastavnik Braniša Đorđević i umetnik Zoran Cvetković, čija je priča bila i pročitana na samom otvaranju.

Izložba je bila veoma posećna, a najveći broj posetilaca činili su oni najmlađi. Prema rečima Zorana Cvetkovića, mnogi autori i saradnici nisu mogli prisustvovati skupu ali su izložbe ipak svečano otvorene. Cvetković je napisao i priču koju je, u cilju motivicije, čitao omladini dok su još uvek trajali ,,Dani Romulijane”. Glavna inspiracija za istu mu je bio prvi dodir između čoveka i gline.

Izložba Radul begov konak

Foto: Zaječar Online

Direktorka Maja Živić je ovom prilikom istakla da je baš na osnovu ovog projekta Narodni muzej dobio novu peć za pečenje keramike, što će svakako biti od velikog značaja za slične projekte u budućnosti.

Izložba, Radul Begov konak

Foto: Zaječar Online

,,Nisam samo ja učio decu, nego sam i ja dosta toga naučio. Dosta toga sam i ja prvi put radio. Sa Zoranom sarađujem već duže vreme i mislim da će ovo biti, kao što je on već rekao, ne kraj nego početak jedne nove saradnje”, zaključio je nastavnik Đorđević.

Izložba, Radul begov konak

Foto: Zaječar Online

Ljubitelji keramike i lutkarstva mogu posetiti ovu izložbu od danas, pa sve do 15. oktobra 2021. godine.

Dodaj komentar