Društvo

SVAKA ČAST: Zaječarka Mihaela Vojinović najbolja u Srbiji iz biologije!

Petnaestogodišnja Mihaela Vojinović iz Velike Jasikove, učenica odeljenja M13 Medicinske škole u Zaječaru osvojila je PRVO MESTO na Republičkom takmičenju iz biologije održanom u Nišu 20. maja ove godine, dok je učenica trećeg razreda Medicinske škole Anita Marković osvojila treće mesto na Republičkom takmičenju Nacionalna ekološka olimpijada, održanom u Boru 19. maja.

Učenice je spremala profesorka Marija Radosavljević.

Prema Mihaelinim rečima pripremeza takmičenje su bile ozbiljne i zahtevne, a zahvaljujući profesorki biologije Mariji Radosavljević i njenoj podršci, načinu rada i znanju Mihaela je uspela da ostvari ovakav uspeh.

„Biologiju sam zavolela još u 5.razredu, a za to je zaslužna nastavnica iz Osnovne škole. U srednjoj školi profesorka Marija je prepoznala moju ljubav i nastavila da je produbljuje i pokazala mi je kako mogu da uživam u biologiji.

Profesorkina posvećenost mi je mnogo značila.

Ovo takmičenje se sastojalo iz testa i vežbe.

Test je nosio 80 poena, a vežba 20 poena.

Na takmičenju su svi učesnici bili iz Gimnazije, jedino sam ja dolazila iz Medicinske škole.

Trema je bila prisutna pred takmičenje, ali smo to prebrodili.S

vake nedelje profesorka je držala dodatnu nastavu i ti časovi su bili interesantni i radili smo različite testove i pokušavali smo što više gradiva da pređemo“, rekla je Mihaela.

 

Iako do fakulteta ima još vremena, Mihaela otkriva da bi možda želela da upiše Medicinski fakultet. Prema rečima profesorke biologije Marije Radosavljević, raditi sa Mihaelom i Anitom bilo je pravo zadovoljstvo.

“ Đaci Medicinske škole od pre 4 godine uče po novom i reformisanom nastavnom planu i programu i oni uče biologiju u prvom i drugom razredu kao opšti obrazovni predmet sa 2 časa nedeljno, a kao izborni predmet u trećem ili četvrtom razredu.

Takmičenje koje organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije odvija se po nastavnom planu za Gimnaziju prorodno matematičkog smera.

Naš nastavni plan se samo jednim malim delom poklapa sa gradivom iz Gimnazije, tako da je za potrebe tako velikog i obimnog takmičenja to nedovoljno i ja to ostvarujem kroz časove dodatne nastave.

Svake godine u septembru uđem u razred i pitam da li je neko zainteresovan da se priprema za takmičenja.

Pitam ih kakva su njihova iskustva iz osmogodišnje škole, tako da recimo za ovo takmičenje mi smo se pripremali iz udžbenika za Gimnaziju prirodno matematičkog smera.

Trudim se da svojim znanjem, umećem i veštinama motivišem svoje učenike, jer smatram da profesor samo velikim entuzijazmom i interesovanjem može da prenese lepotu predmeta na svoje učenike, a moji đaci mi to uzvraćaju na najlepši mogući način – ovako sjajnim rezultatima ,kao što je prvo mesto na Republičkom takmičnju koje je ostvarila moja učenica Mihaela Vojinović I ja joj ovom prilikom čestitam od srca I želim joj samo da tako nastavi”, istakla je profesorka.

Republičko takmičenje iz biologije je održano u Nišu u Gimnaziji “9.maj”. Konkurencija je bila jaka, a od 42 učenika iz cele zemlje, Mihaela je bila najbolja.

SVE ČESTITKE!

 

 

 

Dodaj komentar