fbpx

Država subvencioniše nabavku poljomehanizacije

Preporuka:

Smanjenje cenzusa: Zamazivanje očiju umesto suštinske promene izbornog sistema

Svedoci smo bure u javnosti koju je izazvala informacija da će izborni cenzus biti snižen sa 5% na 3%....

Kod Kladova pronađene uginule divlje svinje

U ataru Tekije i Kupuzišta na teritoriji opštine Kladovo evidentirani su prvi slučajevi oboljevanja svinja od afričke kuge, navodi...

FOTO DANA: Nesavesni Zaječarci doprinose većem zagađenju vazduha

Stalni apeli da se ne pali lišče, poljoprivredni ostaci i strnjike na njivama ili pored puta, kao i otpadni...
- Reklama -

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u mašine i opremu poljoprivrednih gazdinstava. Zahtev za odobravanje prava na podsticaje podnosi se do 30. avgusta 2019. godine.

Proizvođači upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava koji su zainteresovani za nabavku novih mašina i opreme mogu to učiniti uz pomoć države do 30. avgusta ove godine. U ovom periodu i nakon obavljene kupovine mogu podneti zahtev za povraćaj sredstava u visini od 50% bez PDV-a.

„Trenutno se vremenski preklapaju dva javna poziva sa trajanjem do kraja avgusta i to za nabavku mašina i opreme u primarnoj biljnoj i primarnoj stočarskoj proizvodnji“, istakao je Saša Stamenković, stručni saradnik za agroekonomiju Poljoprivredno savetodavne i stručne službe „Agroznanje“ Zaječar.

Saša Stamenković, PSSS „Agroznanje“

Na ove podsticaje mogu računati stočari ukoliko su mašine i oprema svrstane prema javnom pozivu u kategoriju za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane. I pčelari mogu ostvariti pravo ukoliko imaju najmanje 5, a najviše 1 000 košnica, što je novina u odnosu na prošlu godinu.

Uslov za stočare: u Registru poljoprivrednih gazdinstava moraju imati upisan adekvatan stočni fond, i to najviše 19 krava ako je u pitanju proizvodnja mleka. Ukoliko se bave proizvodnjom ovčijeg i kozijeg mleka, moraju imati odgovarajući objekat koji je upisan u Registar objekata.

Za proizvođače mesa važi posedovanje smeštajnih kapaciteta za najviše 19 goveda ili 149 ovaca, odnosno 29 krmača ili 99 tovnih svinja.

I objekti moraju zadovoljavati određeni standard i biti upisani u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata.

Pored zahteva i računa, proizvođač prilaže i otpremnicu, garanciju, fiskalni isečak ili izvod iz banke kojim se potvrđuje obavljena nabavka.

Za mašine i opremu za primarnu biljnu proizvodnju vrednost ukupne investicije mora biti najmanje 65 000 dinara bez PDV-a, a pojedinačni računi, odnosno pojedinačne investicije najmanje 50 000 dinara.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Svečana Bogojavljanska litija u Zaječaru kretala se do Popove plaže (VIDEO)

Svetom Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Bogojavljenja, praznika jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika...

BOG SE JAVI: Danas slavimo Bogojavljenje! (FOTO)

Povodom jednog od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenja danas je u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru služena Sveta Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog,...

Oblačno, temperatura do 2 stepena

U Srbiji će danas ujutro, a ponegde i pre podne po kotlinama i nizijama, mestimično biti magle ili niske oblačnosti, a tokom dana oblačno,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: