Društvo

Sredstvima EU, Ministarstvo zdravlja nabavilo prvu bivalentnu vakcinu za tržište Srbije

foto: pixabay.com

Prva bivalentna vakcina protiv kovida-19 stigla je u Srbiju i od danas je građani mogu primiti u domovima zdravlja ili na Institutu „Batut“. Ovu vakcinu nabavilo je Ministarstvo zdravlja, a iz bespovratnih sredstava Evropske unije.

Više od 500 pacijenata zaraženih koronavirusom zabeleženo je samo u protekla 24 sata, a u tom intervalu nažalost je preminulo pet osoba. To nam govori da je koronavirus i dalje prisutan, a po principu „bolje sprečiti nego lečiti“, struka preporučuje preventivne mere, odnosno vakcinaciju.

Vakcine nekoliko različitih proizvođača uveliko su dostupne u Srbiji, a sve one su monovalentne, odnosno – „bore“ se samo protiv jednog, određenog soja virusa. Bivalentna vakcina protiv kovida-19, koja odgovara na dva prisutna tipa kovid virusa, od danas je na raspolaganju građanima Srbije, koji je mogu naći u domovima zdravlja i u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (sve informacije o primeni i preporukama u vezi upotrebi ove vakcine, građani mogu saznati na sajtu Instituta „Batut“, ili se mogu obratiti svom lekaru)

Bivalentne vakcine nabavljene su iz sredstava bespovratne pomoći Evropske unije za borbu protiv korone kroz projekat „EU4Health – Doprinos dostupnosti i pristupu vakcinama protiv KOVIDA-19 u Republici Srbiji“. EU je Ministarstvu zdravlja za nabavku vakcina opredelila 27,3 miliona evra.

Solidarnost na delu

Od početka pandemije do sada Srbija je od Evropske unije primila ukupno 77 miliona evra za borbu protiv kovida.

U okviru ove pomoći, kupljeno je 140 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera, desetine monitora za intenzivnu negu, respiratora, beskontaktnih toplomera, zaštitnih maski, rukavica, odela i druge opreme. Evropska unija je finasirala nabaku zamrzivača i frižidera za čuvanje vakcina i 26 vozila za njihov transport ka krajnjim korisnicima širom zemlje.

Takođe, Evropska unija finansirala je angažovanje 200 zdravstvenih radnika na 15 meseci kako bi se izborili sa porastom broja zaraženih.

Dodaj komentar